De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 5 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 5 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 10 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 11 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 11 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 12 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 13 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 13 ore în urmă
File din istoria mare!: În județul Maramureș Baia Mare există clar un mare obiectiv energetic!. Povestea Barajului, făcut la Firiza, explicată pe scurt! (FOTO)
File din istoria mare! În județul Maramureș Baia Mare există clar un mare obiectiv energetic! Povestea Barajului făcut la Firiza explicată chiar aici pe scurt!
Situată pe râul Firiza, lucrarea a fost proiectată în anii 1958-1959-1960, construită în perioada 1960-1964 și pusă în funcţiune în anul 1964, au explicat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST).
Conform ABAST, acumularea are un volum de apă de peste 16,5 milioane de metri cubi și acoperă o suprafață de cca. 110 hectare. Construcţia principală este barajul cu contraforţi Strâmtori-Firiza, având o înălţime maximă de 52 m, încadrat în clasa a II-a de importanţă şi, din punct de vedere al legislaţiei siguranţei barajelor în categoria A, adică baraj de importanță excepțională.
„Folosinţa de bază a acestui obiectiv este asigurarea alimentării cu apă potabilă și industrială a municipiului Baia Mare, precum și a altor localități deservite de către operatorul de apă. De asemenea, o folosinţă esențială a acumulării este producerea energiei electrice, prin două centrale hidroelectrice, UHE I Strâmtori şi UHE II Nod de presiune. Nu în ultimul rând, Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza asigură protecţia împotriva inundațiilor a obiectivelor din aval. Dintre construcţiile anexă ale barajului, amintim descărcătorul de ape mari de suprafaţă, golirea de fund şi priza de rezervă”, arată reprezentanții ABAST.
La aproximativ 300 de metri în aval, amenajarea este completată cu un al doilea baraj, Berdu, un baraj din anrocamente cu mască de beton, având 15 metri înălţime, realizat şi pus în funcţiune în anul 1965. „Acumularea realizată de barajul Berdu are un volum de cca 200.000 metri cubi şi are folosinţă principală alimentarea cu apă. Amenajarea hidrotehnică Strâmtori-Firiza este exploatată în siguranță de peste 55 de ani de către specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa”, ,mai arată reprezentanții instituției.
C.Ț.