Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 4 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 4 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 17 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 17 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 18 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 18 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 19 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - în urmă
Apreciere la nivel înalt:Șefa Arhivelor Maramureș a primit chiar din partea președintelui medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”! Iată aici motivul!(FOTO)
Apreciere la nivel înalt! Șefa Arhivelor Maramureș a primit chiar din partea președintelui medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”! Iată care este motivul!
Joi, 25 septembrie, Klara Guseth, șeful Serviciului Județean Maramureș al Arhivelor Naționale, a primit distincția Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, în semn de apreciere pentru „efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire” (în documentul atașat, vezi nr. 16).
DirectMM.ro a vorbit cu Klara Guseth, care a explicat onoarea primirii acestei distincții din partea Administrației Prezidențiale. „Conferirea Medaliei Aniversare,,Centenarul Marii Uniri”, de către președintele României, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului modern și pentru contribuția la apărarea și promovarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire, reprezintă o mare onoare pentru mine personal, dar și pentru instituția pe care o conduc. Cu siguranță, motivul îl reprezintă acțiunile pe care împreună cu colegii mei de la Arhivele Naționale Maramureș le-am organizat în anul Centenar.
Ca urmare a unui proiect depus de noi și finanțat de Comisia Interministerială pentru Centenar, Arhivele Naționale Maramureș au publicat un album dedicat contribuției maramureșenilor la săvârșirea și desăvârșirea Marii Uniri, au organizat o expoziție documentară și au editat Revista Arhivei Maramureșene, care a cuprins în economia ei, studii și articole despre o serie de personalități, din diverse domenii de activitate: preoți, medici, juriști, învățători etc., contemporani cu evenimentele din anul 1918, care și-au adus aportul la realizarea Marii Uniri. Ineditul acțiunilor noastre, l-a reprezentat recursul exclusiv la documente de arhivă. Am reușit astfel, să introducem în circuitul științific documente care au văzut atunci pentru prima dată lumina tiparului și în baza informațiilor din acestea să corectăm o serie de informații care s-au perpetuat eronat de decenii. Deși, Medalia mi-a fost conferită mie personal, cu siguranță ea este și Medalia colegilor mei, cărora le mulțumesc pentru că îmi sunt alături și sunt atât de receptivi la ideile și inițiativele mele”, arată pentru DirectMM.ro Klara Guseth, șeful Serviciului Județean Maramureș al Arhivelor Naționale.
C.Ț.