„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 3 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 4 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 5 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 8 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 9 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 12 ore în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 12 ore în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 13 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 14 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 14 ore în urmă
Meteo Maramureș Luna Cadourilor: În regiunea Maramureș estimările specialiștilor în acest domeniu sunt că vom avea parte de ninsori. Vezi modelările existente!
Meteo Maramureș Luna Cadourilor: În regiunea Maramureș estimările specialiștilor în acest domeniu este că vom avea parte de ninsori. Vezi modelările existente!
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat statistica aferentă viitoarelor patru săptămâni care includ evident și Crăciunul dar nu și Revelionul. Iată ce spun acestea!
Trebuie să menționăm din start că aceste estimări se pot schimba oricând, modificările se pot produce des până la sărbătorile de iarnă. De atfel, chiar și estimările pe două săptămâni suferă modificări. O prognoză aproape de realitate este una doar pe trei zile. Asta și datorită sau din cauza faptului că fronturile atmosferice sunt imprevizile, dar tendințele există și pot fi estimate dar sincer fără a avea o foarte mare acuratețe.
Săptămâna 1 (29 noiembrie – 5 decembrie). Valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice și la munte. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (6-12 decembrie). Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Săptămâna 3 (13-19 decembrie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-estice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Săptămâna 4 (20-26 decembrie). Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în nord-est.
Să explicăm ce înseamnă asta mai exact! În prima săptămâna vom avea parte de precipitații însemnate cantitativ, fie ele sub formă de ploaie ori lapoviță ori ninsoare. Ele vor depăși mediile multianuale și vor fi excedentare cu precădere în regiunea noastră. Apoi o domolire, domolire în sensul de normal pentru luna decembrie, de asemenea cu precipitații sub toate formele. Ei bine, pentru intervalul Crăciunului, estimările arată la fel, de normalitate a valorilor termice dar și a cantităților de precipitații. Dar este prematur să știm dacă precipitațiile vor fi sub formă de ninsoare și în zonele joase sau doar la munte. Mai mult ca sigur în zonele înalte vom avea zăpadă, dar pentru a afla cum va fi exact de Crăciun va trebui să mai așteptăm câteva zile. Ce este sigur este că în minivacanța de 1 Decembrie dar și de Sfântul Nicolae sunt șanse mari să avem și zăpadă. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.