La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 19 minute în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 57 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 3 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 14 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu: Meditație la 1 Decembrie – patriotismul, „religia iubirii” la poporul român
În fiecare an la data de 1 Decembrie, sărbătorim evenimentul principal din istoria României și anume unirea provinciilor istorice locuite de români într-un singur stat național.
Marea înfăptuire din anul 1918 nu s-ar fi putut realiza dacă înaintașii noștri de pretutindeni nu și-ar fi dorit cu ardoare acest lucru. Sub o altă terminologie, aceasta se numește patriotism, termen prin care se înțelege iubirea pentru o singură țară și pentru locuitorii acesteia, adică un sentiment profund de dragoste și devotament față de țară și popor, statornicit în decursul istoriei.
Pentru a înțelege cu adevărat ce înseamnă patriotismul trebuie doar să dăm înapoi câteva pagini din filele istoriei privind în adâncul sufletului poporului român din acele timpuri; este exact îndemnul Sfântului Apostol Pavel din Epistola către Evrei: „aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri (…), priviţi cu luare-aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”. Integritatea pe orizontală și pe verticală a poporului român se reflectă în faptele și pildele strămoșilor noștri care și-au iubit și apărat țară, biserica și neamul cu prețul jertfei vieții.
Astăzi, oare, câți am mai fi capabili să le urmăm exemplul? Marele istoric Nicolae Iorga afirma la un moment dat faptul că „un patriot se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oamenii”; oare noi, după mai bine de 100 de ani de la Marea Unire, ce facem? Cum „arătăm” după atâția ani, cum arată țara noastră dragă? Ne putem înfățișa înaintea lui Hristos cu o mândrie nepăcătoasă că ne iubim cu adevărat țara?
România – Gradina Maicii Domnului – este locul unde strămoșii noștri au plantat cu multă suferință, lacrimi și jertfă câte o floare în acest Rai binecuvântat, pentru ca urmașii lor, adică noi, să fim mai uniți, mai buni, mai înțelepți, iubitori de Dumnezeu și de valorile noastre sacre, pentru care ei au îndurat foarte multe.
Suntem îndatorați până la sfârșitul veacurilor să devenim un popor din ce în ce mai vrednic, cu principii morale și sănătoase, fără ne abate de la firul roșu al credinței ortodoxe. Patriotismul înseamnă și recunoștința față de tot ceea ce aparțin românilor, de la credința în Dumnezeu până la iubirea fraților noștri români de pretutindeni. Patriotismul este o componentă fundamentală a conștiinței naționale, o lucrare vie a responsabilității fiecăruia dintre noi.
La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, România!
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu