Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Adevărată artă: Cel mai mare clopot din România a fost făurit în Baia Mare de curând; Cântărește 10 tone și se va auzi de la o distanță de 70 de kilometri
De mai bine de 20 ani, Turnătoria Blotor, condusă de Radu Blotor, făurește clopote. Inițial, aceasta își desfășura activitatea în Satulung, însă de câteva luni s-a mutat la Baia Mare.
Clopotele Blotor au ajuns nu doar în toată țara, ci chiar și dincolo de granițe.
„Am început în anul 2004, atunci am turnat primul clopot al meu. Eram doar un copil, aș putea spune, cu visul de a face cea mai mare turnătorie de clopote din România. Cert este că am reușit să ajungem la nivelul pe care-l vedeți azi”, a declarat Radu Blotor.
De curând, la Turnătoria Blotor a fost realizat cel mai mare clopot din România, iar acesta va fi amplasat în zona Moldovei.
„Este un clopot de 10 tone, 10.000 de kilograme, în nota Mi. Forma lui a fost creată în aproape o lună de zile. Am verificat mai multe modele pentru a obține cel mai bun sunet de clopot pentru această dimensiune.
Acest clopot este cel mai mare făcut de o firmă românească, iar pe plan internațional este la cel mai înalt nivel. Nu că-l lăudăm, dar poate fi verificat – ca tehnică, ca sunet, ca armonice, ca decibeli. Sigur, la ce se cunoaște până astăzi, probabil peste doi ani o să știm mai multe. Dar cu ce avem acum ca și tehnică, ca și informație despre vibrația clopotului și a formei lui este maxim ce am putut obține dintr-un clopot de 10.000 de kilograme.
Este foarte importantă nu doar forma, ci și ornamentarea lui, temperatura de turnare, ziua în care-l torni, în funcție de intemperii. Toate acestea se pun cap la cap pentru a se obține o piesă unicat”, mărturisește Radu Blotor.
De asemenea, acesta spune: „Sunetul este cel mai important la un clopot. Partea de ornamentare este creație persoanală, îmi place foarte mult să ornamentez clopotele. Cu domnul Mircea, în atelierul de creație, stăm și ne gândim cum să le facem. Copiem elemente din pictura bisericilor, din sculptura stranelor, ca să rămână în spațiul tradițional.
Fiecare clopot încercăm să-l ornamentăm diferit. În partea Moldovei se va auzi sunetul acesui clopot, vă vom dezvălui la momentul potrivit și beneficiarul. Mai avem clopote în acea zonă. Sunetul acestui clopot se va auzi undeva la 70 de kilometri”.
Este impresionant ce reușesc să creeze acești oameni. Mult spor în continuare le dorim!
L.C.H.