Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 4 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 5 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 8 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 12 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 16 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 17 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - 1 zi în urmă
Obicei original de sărbători: În județul Maramureș orașul Cavnic a avut loc tradiționala paradă a brondoșilor care alungă toate spiritele rele! (VIDEO ȘI FOTO)
Obicei original de sărbători:În județul Maramureș orașul Cavnic a avut loc tradiționala paradă a brondoșilor care alungă toate spiritele rele! Vezi și imagini!
Vineri, 17 decembrie, de la ora 10:00, Centrul Cultural Turistic și Sportiv „Pintea Viteazul” Cavnic a organizat „Parada brondoșilor”. Toti brondoșii orașului Cavnic sunt asteptați să participe la paradă.
Totodată, au fost așteptați să participe și cetățenii care dețin costume populare sau tradiționale. Întâlnirea va avea loc în fața Casei de Cultură la ora 09:30, fapt care s-a și întâmplat. Străzile orașului maramureșean au căpătat culoarea tradițiilor de iarnă. Imaginile vorbesc de la sine.
Mai exact, conform tradiției, tinerii astfel mascați în brondoși ies pe străzi, cu talăngi și clopote, cu scopul definit de a alunga spiritele rele. Îmbrăcați în costume tradiționale albe și împodobiți cu măști făcute din piele de oaie, ornate cu ciucuri roșii, panglici și dinți din boabe de fasole, tinerii iau la pas străzile Cavnicului. O limbă roșite lungă care atârnă pe mască are rolul de a speria privitorii, iar peste piept, brondoșii poartă un soi de ham, pe care sunt legate mai multe clopote. Gălăgia pe care o fac este arma brondoșilor. Legenda spune că, astfel mascați, căvnicarii au reușit să-i alunge pe tătari, care au atacat orașul în anul 1717. Ca mărturie există celebrul obelisc numit chiar ”Piatra Tătarilor”.
„În data de 27 decembrie, de la ora 18:00, vă așteptăm mic cu mare în centrul orașului Cavnic, unde vom marca închiderea celor trei zile de Crăciun printr-o parada a brondoșilor, moment în care ne vom putea bucura și de un concert de colinde în aer liber”, mai arată primarul Vladimir Petruț. Vezi Video AICI!
C.Ț.