Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 2 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 3 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 8 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 11 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - 15 ore în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - 15 ore în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - 17 ore în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - 19 ore în urmă
Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
Meteo Maramureș Zilele Crăciunului: În regiunea noastră în viitorul interval vom avea vreme caldă dar cu ploi. Vezi atenționările hidrologice și meteorologice!
Meteo Maramureș Zilele Crăciunului: În regiunea noastră în viitorul interval vom avea vreme caldă dar cu ploi. Vezi atenționările hidrologice și meteorologice!
Specialiștii au actualizat atenționările existente în ceea ce privește evoluția meteorologică și hidrologică pentru regiunea și toată țara noastră. Așadar iată noile atenționări emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), respectiv Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
În principiu, după un Ajun de Crăciun de vis pentru iubitorii iernii, dar de coșmar pentru șoferii nevoiți să se pregătească pentru sărbători, cu ninsori însemnate cantitativ, vremea se va încălzi. Această încălzire va face ca în noaptea de 24 spre 25 decembrie, valorile termice să fie similare cu maximele zilei de 24 decembrie, adică de la 1-2 la 3-4 grade. Așadar se vor înregistra precipitații sub formă de ploaie mai degrabă, fapt problematic pe cursurile de apă.
Ziua de Crăciun va aduce o vreme foarte caldă pentru data din calendar, dar și comparativ cu intervalul anterior, când, să nu uităm, am avut maxime de la -9, -7 la -3 grade și minime de la -13, -9 la -7 grade. Ei bine, în ziua de 25 decembrie, valorile termice maxime vor fi de la 4-5 la 7-9 grade, după care minimele nopții de 25 spre 26 decembrie, vor fi de la 1-2 la 3-4 grade, similare cu noaptea anterioară, respectiv cu ziua de Ajun. Regimul termic se va menține similar și în zilele de 26 și 27 decembrie. În ceea ce privește precipitațiile, după ziua de Ajun când au fost abundente, acestea vor fi mai însemnate cantitativ în a doua parte a zilei de 25 decembrie și posibil în 27 decembrie, în rest vor fi mai slabe cantitativ pe arii mai restrânse.
Așadar avem în vigoare acum o informare meteorologică valabilă în intervalul 24 decembrie, ora 12:00 – 26 decembrie, ora 10:00. Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului și polei. În Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș, temporar vor fi precipitații mai ales sub formă de ploaie. Cantitățile de apă acumulate pe tot parcursul intervalului vor depăși local 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp, cu precădere în zona deluroasă și în cea montană, la altitudini sub 1600 m unde va determina topirea stratului de zăpadă. Pe alocuri se va depune polei. Local vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor cu viteze în general de 45…55 km/h. Vom avea o atenționare cod galben valabilă pentru zona montană înaltă în intervalul 24 decembrie, ora 12:00 – 25 decembrie, ora 10:00. Fenomene vizate: ninsori însemnate cantitativ și viscol.
Vântul va prezenta intensificări în zona montană înaltă, cu rafale de peste 80…100 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității. În Carpații Orientali, Munții Apuseni și vestul Carpaților Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, local va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat nou și consistent de zăpadă.
Așa cum era de așteptat, avem și atenționări din partea hidrologilor. Fenomenele vizate sunt Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. În țară, bazinele hidrografice afectate sunt Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna şi Jiu. Intervalul vizat este Data: 24 decembrie ora 23:00 – 27 decembrie ora 24:00. Vom avea cod galben în intervalul 24 decembrie 2021 ora 23:00 – 27 decembrie 2021 ora 24:00 pe râurile din mai multe bazinele hidrografice. De interes pentru Maramureș sunt Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someş – afluenții mici aferenți sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare). Totodată, vom avea un cod portocaliu în intervalul 25 decembrie ora 16:00 – 27 decembrie ora 12:00 pe râurile din mai multe bazinele hidrografice. De interes pentru Maramureș este bazinul Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş). Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.