Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 1 oră în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 4 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 5 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 6 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 6 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 6 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 8 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 9 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 9 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 1 zi în urmă
PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Timotei
Sâmbătă, 22 ianuarie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Timotei.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu membrii Permanenței Eparhiale, monahii, monahiile, părinții slujitori din cele opt Protopopiate, au transmis Preasfinției Sale un mesaj de felicitare.
Sfântul Apostol Timotei era din cetatea Listra. Tatăl său a fost elin şi mama lui evreică, numita Eunice.
Timotei s-a făcut ucenic al Sfântului Apostolul Pavel şi scriitor şi propovăduitor al dumnezeieştii Evanghelii. Mai în urmă, Apostolul Pavel l-a pus episcop în Efes, după ce Sfântul Ioan Evanghelistul, episcopul cel dintâi al Efesului, fusese izgonit de împăratul Domiţian în insula Patmos.
Timotei a avut dascăl nu numai pe Pavel ci şi pe Evanghelistul Ioan de care se alipise. Sfântul Irineu, episcopul Lugdunului, povesteşte că Sfântul Apostol Ioan, fiind aruncat de valurile mării, a ajuns la Efes şi mai apoi a fost iarăşi izgonit în Patmos. Pe când fericitul Timotei cârmuia cu credinţă Episcopia Efesenilor, închinătorii la idoli, ţinând odată o sărbătoare a lor numită catagoghion, în Efes, au ieşit pe străzi cu idolii în braţe şi cu măciuci în mâini, cântând cântece, purtând măşti, gonind ca nişte tâlhari pe bărbaţi şi pe femei, şi omorând chiar pe mulţi oameni din popor.
Pentru aceasta, episcopul Timotei i-a dojenit şi i-a îndemnat să se ferească de astfel de fapte urâte. Însă ei năvălind asupra lui cu măciuci l-au omorât. Sfintele lui moaşte au fost aduse în Constantinopol de Sfântul Artemie Duxul, din porunca marelui împărat Constantin, şi au fost puse în biserica Sfinţilor Apostoli, unde i se face şi pomenirea.