Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 4 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 4 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 14 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 16 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 16 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Pentru binele copiilor noștri: În județul Maramureș strânsă colaborare între polițiști și cadrele didactice care are ca scop prevenirea bullying-ului în școli!
Pentru binele copiilor noștri: În județul Maramureș strânsă colaborare între polițiști și cadrele didactice care are ca scop prevenirea bullying-ului în școli!
Siguranța în unitățile de învățământ este una dintre preocupările permanente ale Poliției Române, dar și a celor implicați în procesul instructiv educativ. De cele mai multe ori violența fizică este precedată de violența psihologică, adică de fenomenul bullying. Toți elevii glumesc unii cu ceilalți, dar, uneori, e greu să îți dai seama dacă cineva doar se amuză sau vrea să te rănească. Câteodată iau lucrurile în glumă și există verbalizări de genul : „glumeam doar„ , ”nu o lua prea în serios”, „te-ai supărat?”, dar de cele mai multe ori nu se cunoaște ce există în sufletul și mintea fiecăruia, iar glumele se transformă în jigniri, amenințări, hărțuiri.
Este de datoria adulților, indiferent că vorbim de părinți, cadre didactice, membrii ai comunității sau polițiști să intervenim pentru a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului de bullying, deoarece consecințele pe termen scurt sunt: scăderea motivației pentru a studia, absenteismul școlar, abandonul școlar, apariția situațiilor de depresie, plecarea din instituția de învățământ; din nefericire pe termen lung violența psihologică conduce la: preluarea comportamentelor agresive, formarea comportamentelor deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală, în cazuri speciale, pot apărea tentative de suicid, conform specialiștilor, arată reprezentanții oamenilor legii maramureșeni.
Astfel, cu ocazia zilei de 30 Ianuarie – Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, la nivelul județului Maramureș Biroul Siguranță Școlară va realiza, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județen Maramureș Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar. Acest proiect, care se va derula pe parcursul semestrului II al acestui an școlar, își propune să eficientizeze modul de acțiune în domeniul prevenirii și combaterii violenței prin: formarea de atitudini morale în spiritul prevenirii și înlăturării violenței în mediul școlar și creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale. La nivelul fiecărei unități de învățământ participante în cadrul proiectului se va desfășura un concurs pe temă ”prevenirea violenței psihologice(bullying)”, care va consta în : realizarea unor materiale informativ-preventive privind violența sub orice formă: afiș, poster (100×70 cm); realizarea unui clip video (maxim 3 minute) care să transmită mesaje anti- bullying, mai arată reprezentanții IPJ Maramureș
„Toate formele agresiunii întâlnite în școli – de la îmbrânceli și jigniri, până la injurii, vulgarități, intimidări fizice și verbale – trebuie să dispară, iar relațiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie și toleranță, în care puterea de convingere a cuvântului și nu a violenței trebuie să primeze. De aceea, noi, Biroul Siguranța Școlară credem cu tărie că este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive și prin implicare”, mai arată reprezentanții IPJ Maramureș.
C.Ț.