În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 59 minute în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 1 oră în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 1 oră în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 2 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 2 ore în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 4 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 5 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 5 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 6 ore în urmă
Expoziția ”Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus”
La Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, va avea loc, marţi 30 ianuarie, orele 13.00, vernisajul expoziției Istoria unui tezaur: tezaurul de denari romani de la Oarţa de Sus . Expoziţia îşi propune să prezinte publicului larg tezaurul de denari romani de argint descoperit la Oarţa de Sus, acesta având o deosebită valoare istorică pentru zona de nord-vest a României. Tezaurul este unic din perspectiva descoperirilor similare pe teritoriul actualului judeţ Maramureş. Alături de tezaurele de la Ghirişa I, Ghirişa II și Teceu, cel de la Oarţa de Sus se numără printre cele mai importante tezaure descoperite în afara graniţelor nordice şi nord-vestice ale provinciei romane Dacia.
Cercetările de la Oarţa de Sus – conduse de muzeograful Georgeta Maria Iuga – au început în 1985, după ce o localnică a descoperit trei monede de argint în locul numit Ogrăzi. La cercetări au participat şi copiii membri ai Cercului de Istorie al şcolii din sat, coordonat de regretatul profesor Traian Rus. În acel loc au fost descoperite 310 monede; 191 în 1985, 113 în 1986 şi 3 în anii de după încheierea cercetărilor arheologice. Există însă opinii potrivit cărora cercetarea acestui loc nu este încă epuizată, iar monedele identificate reprezintă dor 70-80% din tezaur.
Expoziţia, al cărei curator este muzeograful Raul Cardoș, va putea să fie vizitată la sediul muzeului, de pe strada Monetăriei, nr. 1-3 Baia Mare, de marţi până duminică, între orele 10.00 și 16.30.