Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 5 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 7 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 7 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
A fost Ziua mondială de luptă împotriva cancerului; În Maramureș există înregistrați peste 15.000 de bolnavi cu cancer
În 2015 Senatul și Camera Deputaților din România au declarat ziua de 4 februarie ziua luptei împotriva cancerului ca fiind o parte a companiei universale de luptă cu cancerul potrivit Cartei de la Paris conform declarației OMS la fiecare 9 secunde o persoană este diagnosticată cu cancer în Europa. Până în 2035 numărul de cancere s-ar putea dubla, iar aproximativ 40% din populație se va confrunta cu această boală la un moment dat în viață.
“Ziua mondială de luptă împotriva cancerului” își propune:
1. Creșterea gradului de informare în legătură cu problematica oncologică pentru populație, decidenți politici, organizații guvernamentale și non guvernamentale, specialiști în sănătate;
2. Promovarea celor mai noi și eficiente metode de prevenire și combatere a acestei boli;
3. Anularea deceselor evitabile și accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii.
În Maramureș există înregistrați peste 15 000 de bolnavi cu cancer, unii vindecați, unii în curs de tratament curativ, unii în curs de tratament multimodal paliativ iar alții în curs de BSC (best supportive care).
„Pandemia a modificat substanțial bunul mers într-un medium oncologic. Pacienții din varii motive nu s-au prezentat ori s-au prezentat târziu la medici, aceștia fiind focusați în principal pe infecția cu SARS COV 19. Diagnosticul a fost întârziat, ceea ce a dus la un tratament mutlimodal care nu și-a atins țintele propuse.
În Baia Mare secția oncologie și-a desfășurat activitatea făcând abstracție de pandemie. Am testat fiecare pacient internat si am tratat la momentul potrivit fiecare pacient. Imperfecțiunile în traseul diagnosticării pacientului cu cancer a dus la creșterea numarului pacienților diagnosticați târziu, a bolnavilor care nu au beneficiat de tratament curativ și nu în ultimul rând de creștere a costurilor. Nu se poate lupta împotriva cancerului fără o alianță puternică între cercetători profesioniști din sănătate, pacienți, guvern, parteneri în industrie și mass-media.
Cu prilejul zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, fac apel la realizarea acestei alianțe pentru creșterea gradului de prevenție, îmbunătățirea educației pentru sănătate, sporirea activităților guvernamentale și colective pentru a preveni milioanele de bolnavi cu cancer în întreaga lume, pentru un acces egal la tratament pentru toți bolnavii oncologici” – precizează Dr. Filip Dumitru, Medic Primar Oncologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.