Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Vaccinarea în județul Maramureș: Baia Mare, aria din apropierea sa, este, în prezent, fruntașă, clar, la imunizarea anti-COVID-19. Vezi situația pe localități!
Vaccinarea în județul Maramureș: Baia Mare, aria din apropierea sa, este, în prezent, fruntașă, clar, la imunizarea anti-COVID-19. Vezi situația pe localități!
Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a publicat datele naționale ale campaniei la nivelul țării, cele aferente datei de 5 februarie 2022.
Situația vaccinării în România pe localități (5 februarie 2022)
Primele localități – în funcție de procentul acoperirii vaccinale:
63.81% – comuna Dumbrăvița, județul Timiș;
63.31% – comuna Salva, județul Bistrița-Năsăud;
59.9% – comuna Cârcea, județul Dolj;
59.63% – comuna Valea Lupului, județul Iași;
57.82% – comuna Giroc, județul Timiș;
57.75% – comuna Rimetea, județul Alba;
57.4% – comuna Izvoru Crișului, județul Cluj;
56.96% – comuna Sfântu Gheorghe, județul Tulcea;
56.53% – comuna Chiajna, județul Ilfov;
55.7% – orașul Otopeni, județul Ilfov.
Procent vaccinare 2 februarie 2022:
– Populație generală: 41,85%;
– Populație eligibilă (5+): 44,62%;
– Populație adultă (18+): 50,43%.
Procent vaccinare 5 februarie 2022:
– Rural: 29.69%;
– Urban: 41.69%;
– Municipii: 43.45%.
Așa cum se poate observa, județul Maramureș nu are nicio reprezentantă în topul de față, de mai sus, cu topul localităților, ba nici nu are vreuna cu procent de vaccinare de peste 50%. Asta pentru că procentele nu sar mai mult de 40% decât doar local. Lider se menține comuna Groși, cu un procent de vaccinare de 47,82% din populația eligibilă. Pe locul al doilea se află orașul Tăuții Măgherăuș, cu 44,94%. Podiumul este completat de municipiul Baia Mare, cu 43,59% din populația eligibilă, în urcare un loc. Pe locul al patrulea se află comuna Recea, unde s-a vaccinat 42,98% din cei care au posibilitatea. Acestea sunt singurele patru unități administrativ-teritoriale care au depășit pragul de 40%, exact ca în ianuarie 2022 și decembrie 2021. Se vede treaba că vaccinarea bate pasul pe loc în Maramureș, culmea, exact între valurile 4 și 5 ale pandemiei. Creșterile în cele patru UAT-uri cu cel mai mare procent de vaccinare într-o lună sunt sub 1%! În total, vorbim despre 17 unități administrativ-teritoriale cu o rată de vaccinare de peste 30% dar sub 40%, față de 16 în ianuarie și 15 în decembrie. Așadar creșterile sunt nesemnificative.
Din păcate, la polul opus se află tot zona ucraineană. Avem trei unități administrativ-teritoriale care au un procent de vaccinare sub 10% și toate sunt din această zonă. Locul întâi la nevaccinare aparține în prezent comunei Repedea, unde procentul este de 7,27%. Pe locul al doilea se află cea mai mare comună din județul Maramureș, Poienile de sub Munte, unde procentul este de 7,73%. Pe locul al treilea se află Ruscova, cu 8,18%. Iar că pe locul al patrulea se află comuna Bistra tot din zonă nu mai este nicio surprinză. Bistra are o rată de vaccinare care a trecut de pragul de două cifre acum două luni și este acum totuși de doar 11,59%.
În cazul acestor comunități este trist că cifrele rămân foarte scăzute în raport cu normalitatea! A crescut procentul dar cam puțin totuși! De la 3-4% la 5-7-9% în câteva luni, în ciuda faptului că valul patru al pandemiei s-a dovedit a fi unul de amploare și deosebit de agresiv cum s-a văzut de altfel, iar valul cinci este aici.
Ar fi foarte interesant de văzut că față de raportarea similară din luna ianuarie sau din lunile anterioare, lucrurile nu s-au mișcat foarte mult în județul nostru decât doar către octombrie-noiembrie, după care s-a cam așternut liniștea. În vară, procentul de vaccinare în Baia Mare era de 31,11% și în Sighetu Marmației de 24%. În raportarea din 5 octombrie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 33,91% iar în Sighetu Marmației de 26,74%. În 5 noiembrie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 39,72% iar în Sighetu Marmației de 33,01%. În 5 decembrie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 41,75% iar în Sighetu Marmației de 34,59%. În 5 ianuarie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 43,28% iar în Sighetu Marmației de 35,17%. În 5 februarie, procentul de vaccinare în Baia Mare este de 43,59%, iar în Sighetu Marmației de 35,49%. Localitățile din zona ucraineană se aflau și se află tot la coada clasamentului vaccinării, cu procente acum de 5-7-9% așa cum am remarcat în analiză. Vezi link-ul cu acea raportare din 5 ianuarie sub grafice! Așadar putem concluziona faptul că majoritatea celor care s-au vaccinat au făcut-o fie din propria lor voință, atunci când s-a început campanie, fie de teama certificatului verde. Cei care s-au vaccinat ulterior au fost puțini la număr, cu toate că vaccinarea este recomandată de specialiști ca principala formă de protecție împotriva unor forme grave a bolii. Recomandarea specialiștilor este vaccinarea! Ține de noi acum ceea ce facem!
C.Ț.
Citește și