Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 38 minute în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 54 minute în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 1 oră în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 3 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 4 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 4 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, despre Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie; „Este un sfânt cunoscut în popor ca fiind apărător al ciumei și al foametei”
Ne aflăm la începutul lunii februarie și în calendarul creștin-ortodox încep deja să strălucească marii sfinți, peste care noi, uneori, îi „trecem” mai ușor cu vederea și cinstirea care li se cuvine.
În această pleiadă a sfinților se numără Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, fiind mărturisitorul care a trăit până la cea mai înaintată vârstă, el având 113 ani atunci când a fost chinuit, torturat și martirizat la anul 202, în timpul împăratului roman persecutor Septimiu Sever.
Cu nimic nu este mai prejos Sfântul Mc. Haralambie decât Sf. Mc. Gheorghe, Sf. Mc. Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau alți sfinți mucenici care au mărturisit pe Iisus Hristos cu prețul vieții lor, lucru pe care cu siguranță, puțini dintre noi am mai fi capabili. Dacă vom citi cu atenție viața acestui sfânt din sinaxare, cu siguranță ne vom cutremura, fie văzând minunile pe care Dumnezeu le-a făcut cu el, fie de răbdarea și atitudinea bărbătească de care a dat dovadă până la moarte.
Din scrierile liturgice, în special din Acatist, aflăm faptul că Sfântul sfințit mucenic Haralambie este un sfânt cunoscut în popor ca fiind apărător al ciumei și al foametei. Capul sfântului se păstrează la Mănăstirea „Sfântul Ștefan” din Meteora. În țara noastră, părticele din sfintele sale moaște se găsesc la Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași, Mănăstirea Râșca din județul Suceava, Catedrala episcopală din Galați ș.a.
„De exemplu, în zona Moldovei în special, ziua de prăznuire a Sfântului Haralambie are o însemnătate deosebită pentru că în această zi nu se lucrează iar oamenii o cinstesc că pe o zi cu cruce roșie. Din câte îmi amintesc, această zi era trecută mai demult în calendar cu cruce roșie. Sunt multe tradiții și obiceiuri în legătură cu această sărbătoare, iar de aici reiese faptul că acest sfânt este mult iubit în popor”.
Sfinte al lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi!
Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu