Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 2 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 4 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 4 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 5 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 6 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 1 zi în urmă
Analiza prognoză patru săptămâni: În județul Maramureș estimările specialiștilor în domeniu acum arată că va fi vreme mai caldă decât ar fi normalul perioadei!
Analiza prognoză patru săptămâni: În județul Maramureș estimările specialiștilor în domeniu acum arată că va fi vreme mai caldă decât ar fi normalul perioadei!
Vom avea iarnă din plin cu strat de zăpadă consistent și în luna februarie dar doar la munte mai mult. Cel puțin cam arată asta estimările specialiștilor meteorologi și hidrologi din țara noastră, care au realizat prognozele pentru intervalul viitor.
Cum arată prognoza hidrologică în luna februarie, vă întrebați? Hidrologii ne anunță că în arealul Someș-Tisa, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare. Se pot înregistra valori mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu și Iza.
Formațiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona Maramureșului, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor, blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu care pot determina variaţii de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza şi Someş.
Prognozele hidrologice sunt elaborate de către specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în urma analizei elementelor statistice de medie şi lungă durată și vor fi actualizate prin prognozele de scurtă durată.
Dar să vedem cum stăm din punct de vedere meteorologic! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza valabilă pentru un interval de patru săptămâni.
Săptămâna 1 (14-20 februarie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile extracarpatice, dar și local excedentar în nord-vestul țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (21-27 februarie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice și vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Săptămâna 3 (28 februarie-6 martie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice. Săptămâna 4 (7-13 martie). Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval, vor fi deficitare în toată țara. În traducere, ar cam fi așa în Maramureș: vremea va fi mai caldă decât ar fi normal pe toată durata intervalului viitor iar cantitățile de precipitații vor fi diferite de la săptămână la alta, nivelul va fi la început excedentar, apoi normal, apoi deficitar chiar, arată estimările specialiștilor români. Dar vom reveni cu amănunte!
C.Ț.
Foto – Viorel Coroian