Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 1 oră în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Îngrijorare la frontiera țării:În județul Maramureș momentan liniște dar autoritățile stau în expectativă întrucât ar putea apărea curând valurile de migranți!
Îngrijorare la frontiera țării:În județul Maramureș momentan liniște dar autoritățile stau în expectativă întrucât ar putea apărea curând valurile de migranți!
Situație tensionată la frontiera de nord a României. Autoritățile locale și județene stau în alertă în cazul în care situația o va cere. Momentan e liniște, dar pare o liniște tulburătoare.
Iulia Stan, purtătorul de cuvânt a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, instituție care administrează granițele județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava, pentru DirectMM.ro, arată că momentan vorbim despre o situație normală, adică un trafic oarecum normal în punctele de frontieră Halmeu, Sighetu Marmației și Siret, luate de la vest la est. Însă nu este exclus să apară modificări.
Mirela Buftea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighetu Marmației, pentru DirectMM.ro, arată că proiectul Asociației Culori pentru Pace, care trebuia să aibă loc astăzi, de la ora 16.00, s-a anulat. În mod normal ar fi trebuit ca tineri români și ucrainieni să se țină de mână astel încât să lege cele două maluri ale râului Tisa. La acțiune ar fi trebuit să participe 250 elevi din Sighetu Marmației, însoțiți de oficialități și reprezentanți ai Asociației Culori pentru Pace. Ar fi trebuit să fie un gest de prietenie între orașele noastre, de apropiere umană și de promovare a păcii în această perioadă atât de frământată, mai arată autoritățile. Dar care pace acum?
„Fiind un oraș de graniță, nu excludem să avem valuri de refugiați. S-au purtat discuții cu cei de la Prefectură și chiar s-au identificat terenuri unde ar putea fi cazați și pentru acest scop ar putea fi utilizată chiar și Sala Polivalentă. Momentan însă nu avem situații dar am putea avea, nimic nu este exclus. Chiar dimineață s-a discutat cu conducerea Primăriei Solotvino, iar aceștia ne-au anunțat că nu vor mai putea participa la acțiune. Este o mare stare de neliniște acolo”, arată pentru DirectMM.ro Mirela Buftea. Acțiunea va avea loc la nivel local, în Sighetu Marmației.
Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județului Maramureș, pentru DirectMM.ro, arată că momentan nu există probleme la nivelul județului raportat la situația din Ucraina.
Însă situația nu este deloc roz. Războiul este foarte aproape de noi. Publicistul Teofil Ivanciuc arată că avem războiul la sub 200 kilometri distanță de județul Maramureș. „Grele vremuri trăim: niciodată, din 1944 încoace, „câinii războiului” nu au fost atât de aproape de noi… În urmă cu câteva zeci de minute, aeroportul din Ivano- Frankivsk, aflat la distanța rutieră de 200 km și aeriană de 125 km față de Maramureș, a fost lovit de cel puțin o rachetă de croazieră rusească, alte lovituri fiind raportate în regiunile vestice Vijnița, Volynia, dar și la Odessa”, arată Teofil Ivanciuc. Distanța rutieră ar fi de sub 190 kilometri față de Sighetu Marmației și de circa 247 kilometri față de Baia Mare, dar cea aeriană este de aproximativ 125 kilometri.
C.Ț.
Video – Alec Luhn / Twitter