Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 7 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 9 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 9 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
Se fac pregătiri speciale: În județul Maramureș sunt identificate 4000 locuri de cazare pentru cei care caută refugiu imediat, în țara noastră! 1000 în Sighet!
Se fac pregătiri speciale: În județul Maramureș sunt identificate 4000 locuri de cazare pentru cei care caută refugiu imediat, în țara noastră! 1000 în Sighet!
Vineri, 25 februarie, a avut loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, tema fiind măsurile care vor fi luate pentru a veni în sprijinul fraților noștri de peste Tisa.
S-au dispus mai multe măsuri de urgență. La nivelul Consiliului Județean Maramureș a fost pregătit un fond de rezervă, în valoare de 5 milioane de lei, pe care vom putea să îl utilizăm în această situație de criză și sunt convins că dacă resursele nu sunt suficiente, guvernul va sprijini și el.
Pentru cazarea refugiaților, începând de astăzi, la Sighetu Marmației este pregătită o tabără pe stadionul municipal, unde vor fi instalate corturi de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, special amenajate pentru camparea cetățenilor ucraineni. Această zonă va fi una de triere, urmând ca refugiații care vor rămâne în România să fie duși spre spații de cazare adecvate, împreună cu familiile lor, arată autoritățile maramureșene. Cazarea pentru cetățenii ucraineni, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, produse de igienă, dar și alte produse care sunt absolut necesare pentru traiul zilnic, vor fi asigurate de Consiliul Județean Maramureș. Pentru partea de cazare sunt peste 4000 de locuri identificate în prezent. Pentru gestionarea urgențelor medicale există deja un flux pregătit. Acestea vor fi preluate în primă fază de Spitalul municipal din Sighetu Marmației, mai arată autoritățile maramureșene.
Mai mult, la nivelul Consiliului Județean, s-a constituit un grup de lucru – o celulă de criză, care va intra în contact atât cu asociațiile nonguvernamentale, cât și cu restul factorilor interesați, pentru o cât mai bună gestionare a situației actuale. Conducerea CJ Maramureș arată că va avea o discuție și cu primarii din Maramureș, astfel încât să fie evaluate la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale resursele care pot fi disponibilizate pentru situația pe care o avem. Totodată, autoritățile vor lua legătura și cu Banca de Alimente. Autoritățile maramureșene arată că sunt deja hypermarket-uri care și-au exprimat intenția de a sprijini acțiunile autorităților locale fie cu alimente, apă sau cu alte tipuri de produse, astfel încât să sprijinim oamenii care sunt într-o mare nevoie în acest moment.
În plus autoritățile aplaudă faptul că grupuri civile de către oameni din județ care vor să întindă o mână de ajutor ucrainenilor și care oferă spații de cazare pentru familiile de refugiați, lucru care demonstrează încă o dată că Maramureșul are oameni cu suflet mare, care sunt alături de frații noștri de peste Tisa. Autoritățile îndeamnă maramureșenii la calm și le mulțumesc pentru tot sprijinul pe care sunt pregătiți să îl ofere vecinilor noștri de peste Tisa.
În municipiul Sighetu Marmației containerele au fost amplasate astăzi, 25 februarie, în apropierea Stadionului Municipal, dar au fost mutate apoi în proximitatea sediului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră. Acestea sunt containerele care vor fi folosite pentru triere și alte nevoi. În curând vor sosi 30 de corturi care pot adăposti 10-15 persoane fiecare. Explicația oferită nouă este că aceste containere vor fi păzite de polițiștii de frontieră până când situația o va cere. Așadar conform deciziei IGSU, acestea vor sta în zona ITPF Sighetu Marmației iar când va fi necesară acestea vor fi mutate din nou în apropierea stadionului împreună cu corturile. Până în prezent în Maramureș nu avem refugiați în sensul administrativ al cuvântului, adică persoane care să ceară sprijinul statului român. Cu toate acestea începând cu ziua de 24 februarie, Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației a fost asaltat de cetățeni ucraineni care au venit în țara noastră. Mulți dintre ei și-au continuat drumul către alte țări din vestul sau sudul Europei, alții s-au cazat în țara noastră. Este foarte posibil însă să avem parte de un viitor flux de refugiați dar situația este una în dinamică întrucât începând de astăzi, 25 februarie, bărbații cu vârsta între 18 și 60 din țara vecină sunt obligați să își apere țara întrucât s-a dat ordin de încorporare. „Noi am avea aproximativ 1000 locuri de cazare în municipiul Sighetu Marmației. Circa 700 sunt la pensiuni și hoteluri, 30 chiar la stadion, 30 în sala de sport a Liceului Pedagogic Regele Ferdinand, 40 la o mănăstire greco-catolică și alte 40 într-o fostă casă de tip familial care este administrată de ONG-uri. În plus avem cetățeni care și-au manifestat disponibilitatea de a caza cetățeni ucraineni”, arată pentru DirectMM.ro Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.
C.Ț.
Foto – Kristian Kosa (articol fotografie principală), Teofil Ivanciuc (ucraineni interior text), Primăria Sighetu Marmației (containerele triere din Sighet)