Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 15 minute în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 3 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 5 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 8 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 9 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 9 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 10 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 10 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 11 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 11 ore în urmă
Situația 9 martie România: În județul Maramureș pentru toți cei care aleg țara noastră ca adăpost se iau măsuri! 47% gradul de ocupare la Centrul Șomcuta Mare!
Situația 9 martie România: În județul Maramureș pentru toți cei care aleg țara noastră ca adăpost se iau măsuri! 47% gradul de ocupare la Centrul Șomcuta Mare!
Acțiuni desfășurate în sistem integrat de către structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne. În data de 9 martie a.c., în intervalul orar 00.00-16.00, au intrat în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației 1.007 persoane și 135 autoturisme. Din cele 1.007 de persoane, 866 sunt cetățeni ucraineni, arată autoritățile maramureșene.
Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au depistat două grupuri de cetățeni ucraineni, bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 54 de ani, care au trecut prin apa râului Tisa, din Ucraina în România. Primul grup format din trei cetățeni ucraineni a fost depistat pe direcția localității de frontieră Lunca la Tisa, iar al doilea grup format din 12 cetățeni ucraineni, pe direcția localității Bocicoiu Mare. Un alt cetățean ucrainean, în vârstă de 23 ani a fost depistat pe direcția localității Piatra de către lucrători ai Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău și Valea Vișeului. Toți cetățenii ucraineni depistați au solicitat o formă de protecție statului român.
Lucrători din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău aflați în misiune de supraveghere a frontierei în zona de competență, au fost sesizați prin Serviciul Unic de Apeluri de Urgență 112 cu privire la solicitarea de ajutor primită de la trei persoane care traversau apa râului Tisa, din Ucraina în România, pe direcția localității Săpânța. Echipaje de poliție de frontieră și de poliție din Sarasău s-au deplasat la locul indicat, unde s-a constatat că se aflau trei persoane, una dintre ele fiind fără semne vitale. Au fost alertate două echipaje medicale de la ambulanță care au sosit la fața locului pentru acordarea de îngrijiri medicale. Cele două persoane au fost transportate la Spitalul Municipal Sighetu Marmației pentru îngrijiri de specialitate. Cercetările continuă.
A treia persoană a decedat, chiar dacă cele două echipaje medicale au procedat la efectuarea manevrelor specifice de resuscitare. Polițiștii au identificat cadavrul ca fiind al unui bărbat de 50 de ani din Ucraina, iar ceilalți doi cetățeni ucraineni au fost identificați ca fiind doi bărbați de 36, respectiv 38 de ani, din Ucraina.
O echipă de cercetare complexă s-a deplasat la fața locului în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii evenimentului sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
Cu autospecialele din dotare, pompierii maramureșeni au asigurat transportul pentru patru persoane, însoțiți de jandarmi la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș. Alte 32 de persoane au fost transportate de către pompieri în vederea efectuării testului RT-PCR la Spitalul Municipal Sighetu Marmației. Echipajul SMURD a acordat unei persoane venite din Ucraina primul ajutor medical, iar ulterior persoana a fost transportată la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației pentru investigații medicale. De asemenea, alte cinci persoane, însoțiți de jandarmi au fost transportate de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș la Sighetu Marmației. În prezent nu sunt persoane cazate în tabăra operaționalizată de pompierii maramureșeni la Sighetu Marmației. Polițiști, jandarmi și polițiști locali sunt prezenți în zona limitrofă a punctului de trecere a frontierei pentru a se asigura că cetățenii veniți din Ucraina nu sunt expuși victimizării. În sprijinul jandarmilor maramureșeni sunt prezente efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Brașov. Sunt asigurate și identificate în alte locații (pensiuni, hoteluri, locații ale cultelor religioase, locații ale autorităților administrației publice locale, unități de învățământ etc) peste 10.000 locuri de cazare pentru cetățenii din Ucraina. Locurile de cazare pot fi suplimentate în funcție de evoluția evenimentelor și a traficului de persoane în punctul de frontieră Sighetu Marmației. Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare are un grad de ocupare de 47%. Sunt cazați în prezent 55 cetățeni ucraineni, mai arată autoritățile maramureșene.
C.Ț.