Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 2 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 4 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 6 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 8 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 8 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 9 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 9 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 10 ore în urmă
Invitație la mișcare, cu Rica Clopoțica și Asociația „Energia Mișcării” - 10 ore în urmă
Carla Marchiș de la Clubul de Șah Tinerii Lei Baia Mare, medalie de argint la Campionatele Naționale Școlare „Elisabeta Polihroniade” - 10 ore în urmă
Cine sunt cei 2 tineri din Suceava care s-au dus în Kiev să vadă dacă e război. Au dormit în maşină, nemâncaţi: „Se bombardează!”
Doi moldoveni de lângă Suceava au decis să se joace de-a Sherlock Holmes şi de-a războiul, aşa că au plecat în Ucraina. Pe cont propriu. Sceptici că asediul ruşilor e atât de violent cum relatează presa, tinerii şi-au lăsat familiile şi locurile de muncă în urmă, s-au urcat în maşină şi au pornit la drum. Ce au descoperit în patru zile de aventură vedeţi în continuare, arată observatornews.ro.
Cristi administrează o cafenea în satul Iaslovăţ, lângă Suceava. Două săptămâni de voluntariat în Vama Siret i-au stârnit suspiciuni şi Cristi a decis că e timpul să vadă cu ochii lui cum arată războiul. Şi, aşa cum Sherlock Holmes îl are alături pe doctorul Watson, Cristi a apelat la prietenul lui frizer, Samuel.
Cristian Lipa: Ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care-i situaţia de acolo, dacă e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri.
Şi-au împachetat câteva haine, au făcut un plin, s-au asigurat că au paşapoartele la zi şi duşi au fost. Au condus opt ore până la Kiev.
Cristian Lipa: Am trecut de undeva de 40-50 de checkpoint-uri.
La destinaţie… dezamăgire. Cum arăta Kievul
Cristian Lipa: Erau oameni cu copiii, cu câini pe care îi scoteau la plimbare, cu bicicletele cu care se plimbau, într-adevăr nu erau la fel de mulţi oameni precum ar fi trebuit să fie, dar erau oameni pe acolo.
Primele semne că ceva-ceva ar putea fi adevărat au apărut când au vrut să se cazeze. Ucrainenii nu se aşteptau la turişti şi totul e închis. Au dormit în maşină, nemâncaţi. Apoi, s-au convins. Da, e totuşi război.
Cristian Lipa: Undeva pe la ora 10 s-a dat o rachetă undeva, s-a auzit o bubuitură foarte mare, au început sirenele să sune şi o mai sunat toată noaptea am auzit sirenele.
Brusc, cei doi tineri s-au transformat în adevăraţi reporteri de război
Pentru a trăi războiul ca în filme, Cristi şi Samuel au explorat împrejurimile Kievului.
Cristian Lipa: O început să se audă bombe, împuşcături, am dat cu maşina cu spatele între nişte copaci, într-o pădurice, am stat acolo ascunşi. Se bombardează! Uite sat fărâmat aici-şa. Un sat întreg e fărâmat aici. Uite aici maşini fărâmate, maşini fărâmate de bombe, o biserică fărâmată.
Cristian Lipa: Era totul distrus, în plus de asta când ne-a oprit soldatul la un checkpoint şi i-am dat paşapoartele o început să se bombardezele chiar lângă noi. Soldatul după ce a ajuns în şanţ ne-a făcut şi nouă semn, am fugit şi noi acolo, ne-am ascuns, am stat vreo zece minute acolo.
Cristi şi Samuel sunt de patru zile în Ucraina şi aventura continuă. Au trimis pentru Observator o localizare live: sunt la 140 de kilometri de Kiev şi erau disperaţi să găsească un loc să mânânce, mai arată sursa citată în acest articol.