Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 33 minute în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 57 minute în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 oră în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 2 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 5 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 7 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 7 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 7 ore în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 7 ore în urmă
Cea mai curată energie: În județul Maramureș în viitor planul autorităților prevede investiții serioase, la Mireșu Mare, având ca obiect apa termală! Iată cum!
Cea mai curată energie: În județul Maramureș în viitor planul autorităților prevede investiții serioase, la Mireșu Mare, având ca obiect apa termală! Iată cum!
Aleșii județeni s-au întrunit în 18 martie în ședință extraordinară pentru a vota o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea județului Maramureș. Unul dintre proiectele adoptate vizează valorificarea surselor de energie regenerabilă existente în Maramureș. În acest sens, a fost adoptat memorandumul de cooperare între Consiliul Județean Maramureș, OMV Petrom și Primăria Mireșu Mare, un prim pas important în colaborarea oficială între CJ Maramureș și OMV Petrom, prin care se stabilesc principiile de colaborare pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul producției de energie regenerabilă.
Adoptarea acestui memorandum vine în urma întâlnirilor și discuțiilor dintre executivul Consiliului Județean și reprezentanții OMV Petrom – Alexandru Maximescu, Director Departamentul Afaceri Publice și de Reglementare, Mădălin Apostol, Director Departament Proiecte Speciale, Cătălin Hristescu – Șef Departament Management Portofoliu, Narcis Popescu, Fuels & Petchem Sales East, Cristina Crucianu, Expert Proiecte Speciale, Martin Kronberger, Oportunități geotermale în România – care au avut loc în ultima perioadă, ultima întâlnire de etapă fiind chiar săptămâna trecută. Investițiile pentru producerea de energie geotermală și realizarea de sisteme fotovoltaice sunt principalele obiective urmărite în cadrul parteneriatului de colaborare.
Conform studiilor oficiale, în Maramureș există un potențial crescut pentru investiții în domeniul energiei geotermale, iar în ceea ce privește construirea de parcuri fotovoltaice, acestea reprezintă, de asemenea o investiție de viitor, având în vedere faptul că județul Maramureș este plasat la un nivel superior pe harta solară, comparativ cu alte regiuni. În Maramureș sunt aproximativ 400 de hectare de teren, pe care în prezent se află halde de steril, iazuri de decantare miniere, care au nevoie de ecologizare și pe care, ulterior, se pot construi aceste parcuri fotovoltaice care vor asigura energie regenerabilă în Maramureș. În ceea ce privește energia geotermală, conform studiilor efectuate, în Maramureș avem un potențial crescut pentru astfel de investiții. Autoritățile sunt convinse că împreună cu specialiștii se vor realiza, în primă fază, o investiție de peste 15 MW/h, iar apoi această capacitate de producție va fi dezvoltată la peste 200 de MW/h. Acest lucru ar putea însemna investiții de sute de milioane de euro pentru Maramureș, bani privați care vor aduce județului investiții în cascadă, arată autoritățile.
Vineri, 25 martie, la o săptămână de la ședința respectivă, a avut loc o videoconferință cu reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, OMV Petrom, Primăria Mireșu Mare și Grupul de Politici Energetice. În cadrul întâlnirii a fost semnat Acordul de Colaborare, prin care s-au pus bazele unui parteneriat între administrația publică și operatorii economici pentru a atinge obiectivele stabilite la nivelul Comisiei Europene pentru tranziția energetică. Agenda videoconferinței a vizat și importanța exploatării oportunităților la nivelul producerii de energie din surse regenerabile, necesitatea investițiilor în noi sectoare și proiecte care pot accelera decarbonarea sistemelor energetice. Valorificarea resurselor geotermale naționale dar și obținerea de energie verde cu ajutorul panourilor fotovoltaice reprezintă doi piloni de bază în concretizarea acțiunilor de reducere a emisiilor în procesul de decarbonare, promovate de Comisia Europeană.
Sursele regenerabile de energie au un impact favorabil asupra mediului înconjurător, iar în Maramureș există zone cu potențial geotermal natural ridicat, potențial solar ridicat și terenuri care pot fi folosite pentru construirea de parcuri fotovoltaice. Cu ajutorul acestor resurse se va dezvolta în Maramureș sectorul producerii de energie electrică și implicit economia locală va avea parte de o creștere semnificativă.
DirectMM.ro a dezbătut subiectul cu Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare, unitatea administrativ-teritorială în care se va derula toată investiția în cauză. „Am semnat acest memorandum alături de CJ Maramureș, de OMV Petrom. Memorandumul dă garanția că vom face investiții aici. Avem cercetări în curs care atestă că apa termală de la noi ar fi cea mai fierbinte din nord-vestul țării”, arată pentru DirectMM.ro Ioan Mătieș, care mai explică și că OMV este dispus să investească bani serioși. Primarul spune că se va începe cu o termohidrocentrală de 10 Megawați, după care se va dezvolta treptat totul, iar calculele arată că există eficiență economică. „Va fi energie curată, care nu poluează. Vom face forările necesare la aproximativ 3.000-4.000 metri. Noi sperăm să avem și componenta turistică, fie că va fi legată de acest proiect, fie că facem altul, pentru că putem fora doar până la 1.000 metri pentru asta, deci nu vom renunța, chiar dacă nu vom mai face Aquapark-ul la Lucăcești. Investiția legată de energie se poate face oriunde în Mireșu Mare. Oricum OMV va avea nevoie de doar 1-3 hectare pentru investiție. Lucrările sunt deja demarate, am putea spune, în sensul în care am discutat deja incusiv la Institutul de Geofizică. Va fi extrem de benefic pentru noi proiectul, întrucât înseamnă bani serioși la buget întrucât s-a schimbat legislația în ceea ce privește redevența. Vom discuta cu ei și sperăm că vom avea și energia necesară pentru iluminatul public. Vor fi și locuri de muncă. Energia aceasta curată va rezolva situația întregului Ardeal din acest punct de vedere”, mai arată pentru DirectMM.ro primarul Ioan Mătieș.
C.Ț.