Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 3 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 4 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 18 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 18 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 zi în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 1 zi în urmă
Pentru ai noștri prieteni: Voluntarii din Maramureș care susțin drepturile necuvântătoarelor din țara noastră au câteva idei pentru o legislație mai eficientă!
Pentru ai noștri prieteni: Voluntarii din Maramureș care susțin drepturile necuvântătoarelor din țara noastră au câteva idei pentru o legislație mai eficientă!
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în 13 aprilie, un proiect de lege care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale, fiind introdusă în această categorie şi zoofilia. S-au înregistrat 281 voturi pentru. Proiectul modifică Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, arată Agerpres. Deputaţii au introdus în lege un nou text potrivit căruia zoofilia este considerată cruzime faţă de animale.
Totodată animalul aflat într-o situaţie de pericol este considerat şi animalul care a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei, precum şi animalul care nu beneficiază de hrană şi apă în cantităţi suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale, au mai stabilit deputaţii. „Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul.
Potrivit documentului adoptat, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”. De asemenea, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”. Deputaţii au mai stabilit că „va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani: a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; b) schingiuirea animalelor; c) organizarea de lupte între animale sau cu animale; d) zoofilia”.
În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani. „Nu constituie infracţiune: a) fapta persoanei de rănire sau ucidere a unui animal ca reacţie la atacul acestuia; b) sterilizarea animalelor”, mai prevede proiectul, mai arată digi24.ro.
În cazul acestui proiect de lege important, Camera Deputaţilor este for decizional, mai arată sursa citată în acest articol. Proiectul modifică legea datând de acum 18 ani privind protecţia animalelor.
Andrei Licinius Chiș este co-fondator și tehnician veterinar în cadrul Asociației Fight For Animals Baia Mare, ONG care apără drepturile necuvântătoarelor din tot Maramureșul și apropiere și care s-a remarcat atât pentru campaniile maraton de sterilizare cât și pentru intervențiile contracronometru pentru salvarea micuților de oriunde. Iată câteva sugestii ale acestuia! „Această modificare a legii este foarte bine venită. Însă ideea este ca aceasta să și fie pusă în practică. S-a înființat Poliția Animalelor în sfârșit și la noi în țară, dar mulți nu știu de unde să înceapă. Ideal ar fi pas cu pas făcute razii în fiecare comună și sat, identificați toți câinii din rase comune sau fără pedigree, dacă sunt sterilizați conform legii, dacă sunt vaccinați conform legii, microcipati și asumați de proprietari. Pe lângă asta, ar fi condițiile în care sunt ținuți. Dacă sunt legați pe lanț, cușcă improprie, țarc minuscul, subnutriți, etc… Toți câinii pe care îi vedem pe străzi provin din abandon, o cățea dă naștere la mai mulți pui, proprietarul este depășit… Îi ia de la mamă și îi lasă în păduri sau străzi (în cel mai bun caz). Din păcate la țară încă există obiceiul de a scăpa de ei aruncându-i într-un râu… ori cine știe câte alte atrocități. Totul pornește din curtea omului care deține un câine, că e femelă ori mascul nici nu mai contează, cu toții contribuie la înmulțirea lor necontrolata, iar adăposturile nu mai fac față numărului celor care intră în adăpost. Adoptiile sunt aproape zero, iar mulți câini ajung să își trăiască ani de zile viața într-un adăpost, în cel mai bun caz, căci mulți își sfârșesc viața loviți de mașini, otrăviți, schinguiți …pe stradă! Se fac campanii de sterilizări an de an, nu înțeleg de ce lumea nu profită de aceasta ocazie, este gratis! Pe lângă asta scapă de un stres… Să nu uităm că atunci când intră în călduri o cățea se adună masculi la poartă, care la rândul lor se bat și devin agresivi. La noi în țară doar cu niște controale severe și avertismente/amenzi se poate schimba ceva, iar asta o poate face doar Poliția Animalelor! Sunt o ramură nouă, dar am speranțe că vor face treaba bună! Trebuie sa mișcăm lucrurile pentru ca situația să se îmbunătățească”, arată pentru DirectMM.ro Andrei Licinius Chiș.
C.Ț.
Citește și