Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 9 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 9 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 10 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 12 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 14 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 14 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 17 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 18 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 18 ore în urmă
Exclusiv DirectMM: Cazul Gutâi: În județul Maramureș lucrările necesare depind îndată de verificarea stabilității DN18 pe bucata care are acea surpare vestită!
Exclusiv DirectMM: Cazul Gutâi: În județul Maramureș lucrările necesare depind îndată de verificarea stabilității DN18 pe bucata care are acea surpare vestită!
În luna octombrie 2021 Instituția Prefectului Județului Maramureș a trimis Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj o informare în care se arăta starea de fapt. Mai exact că de mai bine de un an, între km 34+138 și km 34+223, a apărut o cedare a părții carosabile care pune în pericol siguranța circulației.
Ca să detaliem și mai mult, expertiza tehnica a relevat faptul că vorbim despre instabilitatea taluzului, a zidului de sprijin, producându-se, astfel, degradări a părții carosabile însoțite de fisuri și crăpături în margine, ax și calea curentă. Trebuie să arătăm că și în prezent lucrările de reabilitare a DN 18 pe acest tronson sunt încă în garanție. Ca atare, autoritățile maramureșene au solicitat remedierea problemelor apărute pentru ca drumul să revină la starea inițială și circulația participanților la trafic să nu fie periclitată.
În aprilie 2022 situația încă este tot așa. Șoferii își manifestă aproape zilnic nemulțumirea cu privire la starea șoselei. Între timp, reprezentanții Prefecturii Maramureș au solicitat din nou responsabililor să refacă acea porțiune de DN 18. „Am avut mai multe discuții cu cei de la CNAIR. Am solicitat să ne spună care este termenul de finalizare a lucrărilor. Asta întrucât drumul este fisurat și este pericol pentru șoferi. Ei susțin că s-au efectuat unele lucrări de tăieri de arbori pe o proprietate privată aflată mai jos de DN 18 și că acestea au slăbit fundamentul. Ca atare ar fi solicitat o expertiză. Le-am comunicat să îl repare cât mai repede, după care se pot întoarce legal împotriva acelei firme dacă aceștia se fac vinovați, dar lucrările să fie efectuate cât mai repede, pentru a pune în siguranță tronsonul. Este vorba doar despre câteva zeci de metri”, arată pentru DirectMM.ro Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș în articolul publicat în 13 aprilie. Am solicitat un punct de vedere DRDP Cluj, dar ni s-a comunicat că acesta a fost direcționat CNAIR, întrucât lucrările sunt coordonate direct din Capitală. Acum am primit răspuns!
Cât despre lucrările care mai trebuie realizate și despre termenul de finalizare al lucrărilor și cât s-a alocat pentru aceste lucrări, răspunsul celor de la CNAIR a fost următorul: „Lucrările care trebuie executate pe sectorul de drum afectat de apariția degradărilor vor fi stabilite prin expertiza ce urmează a fi realizată. Termenul de finalizare a lucrărilor se va putea estima după ce va fi efectuată Expertiza Tehnică”, arată reprezentanții CNAIR prin DRDP Cluj.
Referitor la lucrările efectuate în prezent, ni s-a răspuns că „până la această dată, au fost executate lucrările aferente obiectivului de investiții: reabilitare DN 18, pe sectorul km 3+522 – km 62+234 (refacere structură rutieră, poduri, podețe, consolidări versanți, elemente de siguranța circulației)”.
Dar să vedem ce ni s-a răspuns la care sunt lucrările necesare în Pasul Gutâi! „Pentru a se putea stabili care sunt lucrările necesare a se executa pe sectorul de drum afectat este necesară efectuarea următoarele etape: Stabilirea cauzelor care au dus la producerea fenomenului de instabilitate, inclusiv prin efectuarea de foraje geotehnice, carote, teste de laborator și orice alte teste necesare, precum și prezentarea sintezei și analizei rezultatelor investigațiilor; Analizarea proiectului existent, a lucrărilor executate și identificarea unor eventuale greșeli/omisiuni de proiectare sau execuție. Se vor analiza lucrările realizate și se vor face referiri asupra documentelor, inclusiv a celor privind calitatea lucrărilor executate, elaborate în procesul de urmărire și monitorizare a execuției. De asemenea, se vor indica lucrările pentru care se constată că aplicarea normelor privind calitatea s-a desfășurat în mod corespunzător. Se vor prezenta în clar situațiile care au condus la apariția degradărilor suplimentare, ca urmare a unui mod de realizare neconform, din punct de vedere al respectării soluției tehnice sau normelor privind execuția; Verificarea stării tehnice a drumului și a gradului de stabilitate a întregului versant; Analizarea soluțiilor de remediere și stabilizare, în special, posibilitatea stabilizării drumului prin executarea de lucrări de consolidare în limitele culoarului existent, astfel încât să nu fie necesare exproprieri care să întârzie lucrările; Evaluarea respectării calității lucrărilor în construcție, în zonele unde au apărut cedări; Estimarea costurilor aferente soluțiilor de remediere propuse de către experți”, arată pentru DirectMM.ro reprezentanții CNAIR. Având în vedere că situația trenează deja de foarte mult timp, așteptăm cu interes ca autoritățile să se mobilizeze întrucât vine vara și odată cu ea turiștii estivali, fapt care va crește fluxul rutier în Pasul Gutâi! Vom reveni cu amănunte, asta cu siguranță!
C.Ț.
Citește și