Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 8 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 9 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 11 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 14 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - 16 ore în urmă
Sunteți invitați să sărbătoriți Ziua Culturii Naționale alături de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 17 ore în urmă
Alexandru Pașca şi Marius Tătar de la Academia de Șah Maramureș, locul II la Concursul național școlar ”Elisabeta Polihroniade” - 18 ore în urmă
2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” - 18 ore în urmă
Două gimnaste valoroase ale României au fost admise la universități din SUA - 18 ore în urmă
Cum poți obține o reducere de 10% pentru plata impozitelor - 19 ore în urmă
Ucrainenii, chemaţi să urmărească online slujba de Înviere. Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim în România va fi trimisă și în Ucraina
Autorităţile ucrainene au lansat un apel sâmbătă credincioşilor ortodocşi să urmărească slujba Învierii Domnului online şi să nu încalce restricţiile de circulaţie, de teama unor „provocări” în cursul ceremoniilor ocazionate de această sărbătoare religioasă care atrag de obicei o mulţime de participanţi, relatează France Presse. Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim sâmbătă va fi trimisă pentru prima dată și comunităților din Ucraina și Republica Moldova.
La Kiev, primarul Vitali Klitschko a reamintit localnicilor că restricţiile de circulaţie sunt în vigoare sâmbătă, de la ora 23:00 până la 05:00, duminică.
„Respectaţi regulile de interdicţie a circulaţiei, sărbătoriţi în deplină siguranţă!”, a invitat el pe contul său Telegram, subliniind că slujba religioasă va fi transmisă online.
„Fără mulţimi! Nu trebuie să existe situaţii în care credincioşii se adună în jurul bisericii în mai multe rânduri”, a avertizat de asemenea pe Telegram Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, oraş situat la aproximativ 350 km sud-est de Kiev.
Toate regiunile ucrainene, inclusiv Liov (Lvov), în vestul ţării, aproape de frontiera cu Polonia, sunt plasate sub regim de restricţii de circulaţie. În regiunile din sudul şi estul ţării, cele mai vizate de lovituri ruseşti, restricţiile încep de la ora locală 19:00.
„Îi susţinem pe apărătorii Ucrainei şi rămânem acasă pentru siguranţa noastră a tuturor”, a declarat de asemenea pe Telegram adjunctul şefului preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, invitându-i pe ucraineni „ca şi în anii trecuţi din cauza pandemiei” să urmărească slujba de Paşte la televizor.
Paştele ortodox este sărbătoarea principală din calendarul ortodox, în cursul căreia preoţii binecuvântează felurile de mâncare pregătite pentru această ocazie – ouă vopsite, pască şi alte preparate tradiţionale, mai notează sursa citată de Agerpres.
Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim sâmbătă va fi trimisă pentru prima dată și comunităților din Ucraina și Republica Moldova.
Pe aeroportul din Suceava, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul va fi prezent, sâmbătă, de la ora 20:00, împreună cu delegația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, primind, după tradiție, Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim, transmite Patriarhia Română,
Totodată va fi prezentă pe aeroport și o delegație de preoți din regiunea Cernăuți.
Lumina Sfântă ce ajunge în România va fi transmisă și pentru câteva comunități creștine din Ucraina.
De asemenea, pe Aeroportul Internaţional din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, vor primi Lumina Sfântă adusă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor aflaţi la Bucureşti pentru a o prelua de delegaţia Patriarhiei Române la Ierusalim.
Sfânta Lumină va fi oferită apoi doar delegaţilor protopopiatelor şi parohiilor, credincioşii urmând apoi a o primi la Slujba de Înviere.
„Este prima dată când fraţii noştri de peste Prut vin la Iaşi pentru a primi Lumina Sfântă adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române din Ţara Sfântă. Aceasta va fi transmisă apoi, pe cale terestră, în întreaga Mitropolie a Basarabiei”, transmit reprezentanții Mitropoliei Moldovei.