Înot: Opt medalii obținute de sportivii C.S.M. Baia Mare la Campionatul regional de cadeți 12-13 ani - 7 minute în urmă
Festivalul Răstăuțelor are loc la Muzeul Satului din Baia Mare în 24 mai - 22 minute în urmă
„Redescoperă Maramureșul” – infotripul care transformă județul în Capitala Turismului Românesc - 33 minute în urmă
Netanyahu și Orban sfidează justiția globală - 54 minute în urmă
Accident în lanț pe DJ 187, în Repedea - 59 minute în urmă
Omor sau accident? Un cioban mort la stână ridică semne de întrebare - 1 oră în urmă
Nichita Stănescu, la ceas aniversar - 2 ore în urmă
Etapă bună pentru echipele maramureșene din L3, care ocupă locul 1 și în play-off, și în play-out - 5 ore în urmă
EHF European Cup: O înfrângere și o calificare ratată pentru Minaur - 6 ore în urmă
În 2 aprilie: Gemenele folclorului maramureșean – Suzana și Daciana Vlad – susțin în Baia Mare un concert de pricesne - 12 ore în urmă
„De-a tri și fuga”: Muzeul de Etnografie vă invită să jucați, în a doua zi de Paști, jocuri de altădată
Luni, 25 aprilie, ora 14.30, pe Câmpul Tineretului din Baia Mare va avea loc o manifestare inedită. Cu ajutorul celor de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș veți învăța să jucați un joc de altădată. „De-a tri și fuga” mai exact.
„De-a tri și fuga” este de fapt o variantă a oinei, sportul național și îi mai zice și ”De-a tri și stația”, iar numele vine de la faptul că ai șansa să dai de trei ori – bine-ar fi să o dai cât de departe și apoi să fugi o dată până la stație, adică la țăl. Problema e că trebuie să fugi și înapoi, iar în timpul ăsta s-ar putea să fii pălit cu mingea de un adversar de pe teren – și atunci te întorci la coadă, la bătaie – sau chiar să prindă un adversar cucu… adică să prindă mingea din aer, fără ca ea să fi căzut jos și atunci se schimbă echipele care niciodată nu sunt egale și nu au niciodată un număr exact de jucători: cei de la bătaie se duc în teren și cei din teren se duc la bătaie. Adică să bată mingea cu bota. Mingea aia făcută din păr de cal sau de vită și bâta de lemn. Numai că dumneavoastră, de data asta, o să vă jucați cu o minge de tenis de câmp.
„Se pot înscrie la atelier copii de minim 12 ani, tineri, adolescenți, adulți, oameni în vârstă, fete, femei, bărbați (așa ca în sat) chiar dacă știu sau nu știu acest joc. Ni-l vom reaminti și îl vom învăța pe Câmpul Tineretului din Baia Mare (din fața clădirii pavilionare a Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș) cu Ștefan și Ghiță, prelucani și buni cunoscători ai jocului. Dacă nu ați înțeles totul din descrierea de mai sus, sigur veți înțelege și o să vă placă la atelierul de Luni. Înscrierea se face la numărul de telefon: 0758.389.465, iar participarea este gratuită. Vă așteptăm să veniți cu buna dispoziție, povestea la dumneavoastră și cu un ou roșu” – este invitația celor de la Muzeu.