Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 16 minute în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 31 minute în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 1 oră în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 2 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 4 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
Sărbătoare: A fost hramul mic al Mănăstirii Rohia; PS Timotei Sătmăreanul s-a aflat în mijlocul credincioșilor (FOTO)
Joi, 28 aprilie, cu începere de la ora 18:00, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Slujba Vecerniei Praznicului „Izvorul Tămăduirii” la Mănăstirea Rohia, Protopopiatul Lăpuș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Între soborul părinților slujitori amintim pe Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mihai Gheduțiu, secretar protopopesc, Protos. Mihail Bud, starețul Mănăstirii Budești, Pr. Mihai Hatos, paroh în localitatea Rohia, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Serafim Bilț alături de alți preoți din parohiile învecinate.
Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de clerici și teologi conduși de Pr. Dr. Andrei Baboșan.
Programul liturgic al mănăstirii va continuat cu Slujba Privegherii, Sfânta Liturghie (ora 3:00), Slujba sfințirii apei celei mici urmată de Taina Sfântului Maslu.
Vineri, 29 aprilie, de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, PS Timotei Sătmăreanul a săvârșit, pe Altarul de vară din incinta Mănăstirii Rohia, Sfânta Liturghie cu ocazia hramului paraclisului din incinta lăcașului monahal.
Din soborul părinților slujitori au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. Vasile Filip, starețul Mănăstirii Rohiița, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Mihai Gheduțiu, secretar al protopopiatului Lăpuș, Protos. Visarion Beuka, slujitor la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” Scărișoara Nouă, Pr. Dumitru Iuga, paroh în Săcel, Pr. Ioan Hojda, paroh în Rogoz, Pr. Mihai Hatos, paroh în Rohia, Pr. Augustin Tuns, paroh în Cernești, Pr. Ioan Iuga, paroh în Cavnic – Rotunda, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Serafim Bilț, alături de alți preoți din parohiile învecinate.
Încă de la primele ore ale dimineții, părintele Dumitru Iuga din Săcelul Maramureșului Voievodal împreună cu peste 70 de credincioși au sosit la poarta Mănăstirii Rohia, și, de acolo, au urcat în procesie interpretând cântări tradiționale, cu icoane și prapopri, fiind îmbrăcați în frumoasele straie populare.
Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
La momentul Chinonicului, preoteasa Ioana Botiș a interpretat o cântare bisericească închinată Maicii Domnului, așa cum se obișnuiește după tradiție la astfel de sărbători însemnate.
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a rostit credincioșilor și pelerinilor prezenți un bogat cuvânt de învățătură cu privire la însemnătatea zilei de astăzi, precum și din activitatea dumnezeiască a Mântuitorului Iisus Hristos (cf. Evangheliei după Ioan, capitolul 6 v. 24).
„Din mila și dragostea lui Dumnezeu ne aflăm în Vinerea binecuvântată și luminoasă, în Săptămâna Luminată a Praznicului Învierii Domnului și credem cu adevărat că Iisus Hristos este Fiul Dumnezeului celui Viu care a înviat din morți. Am venit cu multă bucurie din nou la Maica Domnului, la această sărbătoare aleasă, să ne întâlnim și să ne bucurăm împreună cu ea în această zi minunată”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
În continuare, ierarhul a creat o frumoasă legătură între Maica Domnului și Mântuitorul Iisus Hristos: „Rugăciunea noastră trebuie să fie mereu însoțită de lacrimi de pocăință, atât către Fiul lui Dumnezeu cât și Fecioara Maria. Iisus Hristos este Izvorul sufletelor noastre, este Proniatorul și purtătorul nostru de grijă. De asemenea, Maica Domnului a primit binecuvântarea Fiului ei din izvorul cel nesecat al coastei Mântuitorului”, a subliniat ierarhul.
„Este vinerea din Săptămâna Luminată când cinstim Izvorul Tămăduirii; credincioșii au urcat încă de ieri în „Muntele cel Sfânt” al Rohiei pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru a participa și a se ruga la Sfânta Liturghie. Iubiți credincioși, să vă primească Dumnezeu jertfa pe care ați făcut-o, iar Maica Domnului să vă cuprindă pe toți întru dragostea ei”, a mulțumit pelerinilor și tuturor credinciosilor, părintele stareț.
La final, preacuviosul părinte Arhim. Dr. Macarie Motogna a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezența în mijlocul obștii monahale și pentru slujire, și, în semn de recunoștință și prețuire i-a dăruit o icoană pictată cu chipul Maicii Domnului și un coș cu flori, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.