Share
Ministrul Mediului face anunțul: În județul Maramureș cu toate că și acum suntem fruntași la tăieri ilegale nu există momentan condamnări! Situația pe 12 luni!

Ministrul Mediului face anunțul: În județul Maramureș cu toate că și acum suntem fruntași la tăieri ilegale nu există momentan condamnări! Situația pe 12 luni!

Ministrul Mediului face anunțul: În județul Maramureș cu toate că și acum suntem fruntași la tăieri ilegale nu există momentan condamnări! Situația pe 12 luni!

Tanczos Barna, ministru al Mediului, a punlicat pe Facebook mai multe imagini din Munții Bistriței, făcând un comentariu atât la situația de acolo, cât și la ceea ce se întâmplă cu furturile din Maramureș.

„Imaginile de mai jos vin, de obicei, cu etichetele „defrișare”, „furt” și alte asemenea. Spre deosebire de furturile din județul Maramureș, care nu au fost urmate de condamnări în procese penale nici până în ziua de astăzi, aceste poze de mai jos vin din Munții Bistriței și arată un dezastru ecologic provocat de natură, de furtunile de acum 5 ani. Imaginile cu puieții de 2-3 ani ne prezintă, însă, o abordare responsabilă, legală și orientată spre viitor. După exploatarea masei lemnoase doborâte de furtună, au fost plantați pe cele aproximativ 600 de hectare peste 2 milioane de puieți. În câțiva ani, vom avea pe acești versanți o pădure superbă, tânără, îngrijită. În locul habitatului distrus vom putea admira o pădure sănătoasă de molid. În trei cuvinte: Profesionalism. Responsabilitate. Exploatare durabilă. Totodată în anul 2022 vom evalua toate habitatele degradate din Natura2000, și în 2023 plantăm puieți pentru a începe regenerarea siturilor. Daca aveți cunoștință de activități de tăieri masive de păduri vă rugăm să sesizați Garda Forestieră din județul Dumneavoastră”, arată acum ministrul Mediului.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, și ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, au susținut luni, 7 februarie, o conferință de presă comună în cadrul căreia au prezentat rezultatele la un an de la implementarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilități lemnului – SUMAL 2.0, activitatea de control în domeniul silvic în anul 2021, precum și noutățile legate de punctele de trecere a frontierei de stat pentru transferurile de deșeuri și mărfuri/bunuri second-hand. S-a vorbit și despre controalele efectuate la Ocolul Silvic Poieni, ca urmare a investigației Recorder, în care inginerul silvic Florin Tăut a scos la iveală situații incredibile în acest colț de Maramureș. În cadrul conferinței de presă, au fost prezentate și rezultatele controlului realizat pe raza Ocolului Silvic Poieni, din județul Maramureș, în urma căruia au fost constatate 20 infracțiuni, au fost aplicate 50 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 174.500 lei, prevăzute și sancționate de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor, confiscarea unui volum total de 528,21 mc material lemnos, în valoare de 129.628,43 lei, precum și alte nereguli. Acțiunile de control realizate cu sprijinul reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne au vizat activitatea de administrare a pădurilor, precum și verificarea activităților agenților economici implicați, arată reprezentanții Ministerului Mediului.

Planul comun de acțiune ”Scutul Pădurii 2021” s-a materializat în organizarea şi desfăşurarea 16 acţiuni, în cadrul cărora s-au realizat 835 de controale, cele mai multe pe linia transportului materialelor lemnoase și pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialelor lemnoase. Ca urmare a acestor activităţi au fost constituite 349 de dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate acestora, în care unele dintre infracţiunile urmărite sunt imputabile personalului silvic. În cursul perioadei analizate au fost trimiși în judecată 37 de inculpați, din care 12 cu calitate de personal silvic, pentru săvârșirea infracțiunilor de omisiunea sesizării, fals intelectual, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori. De asemenea, polițiștii maramureșeni au aplicat 293 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171 din 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice în valoare de peste 618.000 lei și confiscată cantitatea totală de 2454,18 metri cubi material lemnos, în valoare totală de peste 623.000 de lei, arată statistica IPJ Maramureș.

C.Ț.

Citește și

Cazul Ocolul Silvic Poieni: În județul Maramureș, s-au constatat 20 infracțiuni, s-au aplicat și 50 sancțiuni, valoarea totală 174.500 lei! Raport de la Mediu!

Pe loc fruntaș suntem: În județul Maramureș în total 12 persoane cu calitate de silvici au fost trimise în 2021 în judecată. Vezi aici despre ancheta Recorder!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu