S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 4 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 5 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 6 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 7 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 18 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 18 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
Ediția 13 anul 2022: În județul Maramureș este bine în prezent la recensământul populației! Cam 37% din totalul estimat a ales autorecenzarea! S-a atins ținta!
Ediția 13 anul 2022: În județul Maramureș este bine în prezent la recensământul populației! Cam 37% din totalul estimat a ales autorecenzarea! S-a atins ținta!
Știm cu toții că în 14 martie a început în țara noastră recensământul populației și locuințelor, ediția a 13-a, anul 2022, prima care este în totalitate informatizată, așa cum arată autoritățile.
Recensământul Populației şi Locuințelor se realizează o dată la zece ani, fiind o cercetare amplă, de interes național care prezintă o importanță extrem de mare. Toate instituțiile locale, județene sau centrale vor utiliza aceste date pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea economică şi socială sau pentru a elabora strategii de dezvoltare. Momentul de referință al Recensământului Populației şi Locuințelor 2021 este ora 00:00, din data de 1 decembrie 2021.
Metodele de colectare a datelor sunt:
✔Autorecenzarea (14 martie 2022 – 15 mai 2022) – populația va avea posibilitatea de a completa chestionarul individual, online, accesând un link dedicat recensământului.
✔Autorecenzarea asistată (14 martie 2022 – 15 mai 2022) – se realizează cu sprijinul unui recenzor, în spațiile special amenajate din cadrul primăriilor din fiecare unitate administrativ – teritorială.
✔Interviul față în față (16 mai 2022 – 17 iulie 2022) – colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (cu ajutorul tabletelor).
În Maramureș pentru faza de autorecenzare avem 173 recenzori în tot județul. Validarea chestionarului poate dura până la 7 zile în cazul autorecenzării. Ziua liberă se acordă indiferent de metoda aleasă: autorecenzare acasă sau cu ajutorul recenzorilor pentru autorecenzare asistată, mai arată autoritățile maramureșene.
Am dorit să vedem care este situația în prezent, acum că mai sunt două săptămâni până când se încheie prima fază a procesului, adică autorecenzarea. Iar cifrele arată că stăm foarte bine. Cel puțin până acum.
„Stăm chiar foarte bine! În 7-9 mai ne-am atins targetul pe care ni l-am impus, acela de a avea 35% din populația estimată autorecenzată. Și avem deja peste 35%, avem chiar 36% și creștem. Ne bucurăm că ne-am atins ținta de 35% și sperăm chiar să atingem un target, o țintă secundară, un eventual 40% până în 15 mai, dar este puțin mai dificil. Urmează să începem pregătirile pentru faza următoare a recensământului populației și locuințelor. Vom prelua cee 346 tablete de la cei 173 recenzori ARA, după care le vom reconfigura, pentru a fi utile în faza următoare. Vom avea mai mult personal angrenat, așadar vom avea peste 500 tablete care vor fi folosite. Vreau să atenționez populația că ar fi posibilitatea ca, în ultimele zile ale autorecenzării, dacă vor accesa multe persoane concomitent platforma să existe unele deficiențe. Noi sperăm să nu existe asemenea probleme, dar este bine să fim prevăzători și să ne autorecenzăm cât mai din timp”, arată pentru DirectMM.ro Marius Pop, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Maramureș.
C.Ț.