Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 15 minute în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 30 minute în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 1 oră în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 2 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 4 ore în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
PS Timotei Sătmăreanul și PS Siluan, Episcopul român ortodox din Ungaria, au târnosit biserica și au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Medieșu Aurit
Duminică, 15 mai, comunitatea credincioșilor din localitatea Medieșu Aurit, Protopopiatul Satu Mare, a avut bucuria de a avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul român ortodox din Ungaria, și pe Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, care au târnosit biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi.
Slujba de târnosire a respectat tipicul târnosirilor din Biserica Ortodoxă: slujba a fost săvârșită în faţa bisericii, a fost înconjurată și miruită biserica cu Sfântul şi Marele Mir în exterior împreună cu rugăciunile corespunzătoare; a fost sfinţită Sfânta Masă, în piciorul căreia a fost așezat Documentul de sfinţire şi Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici; apoi a fost spălată cu aghiasmă şi apă de trandafiri, au fost puse în cele patru colţuri icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu; a fost înveşmântată Sfânta Masă şi s-au așezat obiectele liturgice necesare: Sfânta Cruce din spatele ei, Sfântul Chivot, Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare şi candela.
Pe tot parcursul ritualului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a explicat credincioșilor semnificația și simbolismul acestor momente din cadrul târnosirii.
„Vă transmiteam binecuvântarea și prețuirea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și vă felicităm pentru toate aceste realizări duhovnicești care au avut loc la biserica dumneavoastră. Este o lucrare care va dăinui până la sfârșitul veacurilor în Împărăția lui Dumnezeu”, a precizat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
În continuare, cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în curtea bisericii, în prezența unui număr impresionant de credincioși.
Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Florin Orășteanu, secretar al Protopopiatului Ortodox Satu Mare, Pr. Vasile Chesei, parohul credincioșilor din Medieșu Aurit, Pr. Dr. Cristian Boloș, parohul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, Pr. Dinu Nechita, paroh în Românești, Pr. Alin Andreescu, paroh în Someșeni, Pr. Ionuț Pleș, paroh în Potău, Pr. Maxim Radu, paroh în Batarci, Pr. Alexandru Deac, paroh în Iojib, Pr. Dumitru Fărcaș, paroh în Coaș, Pr. Gheorghe Sălăgean, paroh în Bercu, Pr. Florin Sava, paroh în Medieș Vii, Pr. Doroftei Ofrim, paroh în Medieș Rîturi, Pr. Nicolae Robaș, slujitor la schitul Luna Șes, Pr. Vasile Bota, pensionar, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Arhid. Emanuel Văduva, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, alături de alți preoți din parohiile învecinate.
Răspunsurile la strană au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
La momentul Chinonicului, Denisa Bota, elevă la Liceul Teoretic German din Municipiul Satu Mare a interpretat o cântare bisericească. De asemenea, membrii corului parohiei dirijat de prof. Luciana Vezentan, a interpretat câteva cântări specifice perioadei Penticostarului.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei care a explicat pericopa evanghelică care a fost citită în cadrul Sfintei Liturghii, făcând referire la vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda.
„Din pericopa evanghelică de astăzi observăm faptul că în viețile oamenilor nu există doar bucurie, ci și suferință. Ni se vorbește despre un slăbănog, care era aproape de poarta oilor, într-un loc deosebit, numit scăldătoarea Vitezda. De ce era această scăldătoare un loc deosebit? Pentru că, la vreme potrivită, un înger al Domnului se cobora la vreme în scăldătoare și tulbura apa și cine intra întâi, după tulburarea apei, se făcea sănătos, de orice boală era ținut”, a precizat Preasfinția Sa.
„Tocmai la acel om aflat în suferință de 38 de ani, vine Mântuitorul și îl întreabă dacă dorește să se facă sănătos. Întrebarea Domnului nu este întâmplătoare pentru faptul că, deși bolnav, neputincios și singur de atâta timp, el este vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos, răsplătindu-i în chip minunat, îndelunga-răbdare a acestui om. Este o învățătură dătătoare de nădejde și pentru noi; credința fiecăruia dintre noi este răsplătită de Hristos. Acolo unde este credință și răbdare, acolo este și întâlnire personală cu Dumnezeu, pace și multă bucurie”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a mulțumit, în numele Preasfințitului Părinte Iustin, Preasfințitului Părinte Siluan, pentru faptul că a dat curs invitației părintelui paroh și a unor buni credincioși, de a fi prezent la acest eveniment din localitatea Medieșul Aurit, după 20 de ani de la sfințirea biserici.
Pentru slujirea și jertfelnicia deosebită a părintelui Vasile Chesei, a implicării în lucrarea administrativă, socială și filantropică, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a conferit părintelui paroh Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”.
De asemenea, au fost conferite mai multe Diplome Omagiale ale Anului 2022 mai multor persoane care s-au implicat în mod deosebit la această lucrare: domnului primar Marian Torok, Consiliului parohial, prin domnul prim-epitrop Câmpian Ioan, Comitetului de femei al parohiei precum, Corului parohiei precum și altor binefăcători.
În încheiere, părintele Vasile a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezența în mijlocul credincioșilor și, în semn de recunoștință și prețuire, din partea tuturor credincioșilor a dăruit câte o icoană a Sf. Cuvios Siluan Athonitul și Sf. Ap. Timotei, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.