Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 1 oră în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 2 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 2 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 3 ore în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 3 ore în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 5 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 6 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 15 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 16 ore în urmă
Bucuria enoriașilor din Parohia Câmpu Negru: Maramureșenii din municipiul Sighetu Marmației și iubirea frățească dintre Dealul Solovan și Râul Iza!
Bucuria enoriașilor din Parohia Câmpu Negru: Maramureșenii din municipiul Sighetu Marmației și iubirea frățească dintre Dealul Solovan și Râul Iza!
În ziua de 29 mai a avut loc mare sărbătoare în Parohia Ortodoxă din Câmpu Negru, din municipiul Sighetu Marmației. Este vorba despre hramul acestei parohii relativ tinere în peisajul sighetean.
„Hristos a înviat! Iubiți credincioși, cu dragoste frățească, vă invităm să luați parte la hramul bisericii noastre, în data de 29 mai, duminică, începând cu ora 09.00, alături de un frumos sobor de preoți și diaconi! Vă așteptăm cu drag să ne rugăm împreună!”, arăta pentru DirectMM.ro părintele paroh Mădălin Bontoș, înainte de hram. Iar credincioșii au răspuns pozitiv, așa cum se poate vedea în imagini. Dar haideți să cunoaștem mai bine această parohie!
Parohia Ortodoxă Română ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Sighet – Câmpul Negru s-a înfiinţat în anul 1999 sub denumirea de Sighet – Câmpu Negru şi face parte din Protopopiatul Ortodox Român Sighet.Din punct de vedere geografic parohia se situează între Dealul Solovan şi râul Iza, într-un cadru natural impresionant şi se învecinează cu Parohiile Sighet I si Sighet V. Parohia este alcătuită în totalitate din credincioşi care locuiesc exclusiv la case, amplasate pe străzile Câmpul Negru şi Dealul Cetăţii, împărţite în mai multe zone: Hăneasa, Gruiul Ruşilor, Dealul Cetăţii şi Orhedi. În cuprinsul parohiei se afla „Şcoala Gimnaziala nr. 11”.
Biserica parohială s-a construit între anii 2007-2008, pe un teren donat de credincioasa Rus Maria, prin jerfelnicia bunilor credincioşi de aici, donaţiile credincioşilor Catedralei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, credincioşi din Moisei, subvenţii guvernamentale şi ajutoare primite de la primărie. Biserica a fost înălţată după un proiect realizat de către D-l Cordoş Dorel, are un plan treflat, cu dimensiunile de 23,30m L, 10,60m l şi 24,50m Î , având toate braţele terminate prin abside poligonale. Absida altarului, decroşată, absidele laterale adosate naosului cât şi pridvorul au forme poligonale cu cinci laturi.
Intrarea în biserică este precedată de altarul de vară de lemn, legat printr-o galerie de pronaosul bisericii. Turnul este plasat deasupra pronaosului şi este prevăzut cu foişor şi coif conic prelung.
Biserica este construită din lemn şi piatră şi are formele tradiţionale specifice arhitecturii maramureşene: arcaturi, stâlpi sculptaţi, bârne masive de stejar, şarpantă cu pante foarte repezi şi este învelită cu şindrilă de brad. Pictura în Sfântul Altar a fost realizată în anul 2013 pe o suprafaţă de aproximativ 68 de metri pătraţi, tehnica Al secco, de către pictorii Grădinar Alina Victoria si Grădinar Rareş. Fiind recent construită, biserica nu are obiecte de valoare vechi sau alte obiecte de patrimoniu. Biserica a fost târnosita în data de 1 Iunie 2014, de către Prea Sfinţitul Părintele nostru, Episcopul Dr. Iustin Hodea Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei OrtodoxeRomâne a Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Cu prilejul târnosirii Prea Sfinţia Sa Iustin a dăruit lăcaşului nou edificat, şi hramurile: „Sfântul Justin Martirul şi Filosoful” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi a declarat Biserica parohială ca fiind “Biserica copiilor”. De-a lungul celor aproape 16 ani de existenţă, au slujit următorii preoţi: Pr. Hanganu Constantin (1999-2005); Pr. Tomoiagă Ioan Andrei (2005- 2011); Pr. Belea Gheorghe Bogdan (2011- 2018); Pr. Bontoș Mădălin ( 2018- prezent). Are cam 700 credincioși. Ar mai fi de spus faptul că ar dori parohia să realizeze un centru social în clădirea dezafectată a școlii nr. 11, în prezent nefuncțională. În ciuda promisiunilor, încă nu s-a întâmplat mare lucru. Sperăm ca autoritățile locale să ofere minunatului loc întrebuințarea așteptată și care ar fi de mare ajutor celor care au nevoie de sprijin. Vom reveni cu amănunte despre acest aspect!
C.Ț.
Citește și