Share
Începe Evaluarea Națională: Examenul debutează cu proba scrisă la Limba română

Începe Evaluarea Națională: Examenul debutează cu proba scrisă la Limba română

Elevii de clasa a VIII-a încep marți, 14 iunie, Evaluarea Națională 2022 cu proba scrisă la Limba şi literatura română, urmând ca joi și vineri, 16, respectiv 17 iunie, să fie susținute celelalte două probe ale examenului – matematică și limba maternă. Ministerul Educației a comunicat anterior setul de reguli după care se vor desfășura probele.

Reguli în sala de examen la Evaluare Națională 2022

Potrivit Ministerului Educației, elevii pot intra în sălile de examinare de la ora 8:00 până la ora 8:30, iar examenul va începe la ora 9:00. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii speciale pentru asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Candidaţii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/ schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

Elevii nu au voie să intre în sală cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri sau alte materiale ajutătoare care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor și nici cu telefoane mobile și orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, elevii nu pot intra în sală cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau alte obiecte similare, acestea fiind lăsate la sala de depozitare. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminat.

Calendar Evaluare Națională 2022

  • 14 iunie 2022 – Proba la Limba și literatura română — proba scrisă
  • 16 iunie 2022 – Matematică — proba scrisă
  • 17 iunie 2022 – Limba și literatura maternă — proba scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00) și 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022 – Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale la Evaluare Națională 2022 după soluționarea contestațiilor

După Evaluarea Națională, pe 14 iulie, începe repartizarea computerizată la liceu.

Contestații Evaluare Națională 2022

Candidaţii care depun sau transmit prin mijloace electronice contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă de faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreștere.

În cazul candidatului minor, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii saureprezentanţii legali ai acestuia.

Rezultate Evaluare Națională 2022

Primele rezultate, cele de dinaintea contestațiilor, se vor anunța pe data de 23 iunie, până la ora 14:00, iar rezultatele finale vor fi comunicate pe data de 30 iunie.

Comunicarea rezultatelor obținute la examen se face anonimizat, respectând Regulamentul general privind protecția datelor personale, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Potrivit Ministerului Educației, 172.822 de elevi au fost în clasa a VIII-a anul acesta. Ei sunt automat înscriși la Evaluarea Națională, însă cifra ar putea fi mai mică, pentru că pot exista și elevi cu medii neîncheiate la sfârșitul anului școlar. Pentru anul școlar următor sunt alocate 130.600 de locuri la clasa a IX-a (învățământ cu frecvență zi) la nivel național și 11.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență seral și frecvență redusă, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023. Alte 60 de mii de locuri sunt în învățământul profesional, potrivit digi24.ro.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu