PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 8 secunde în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 16 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 16 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 17 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” Moișeni cu ocazia hramului
Luni, 13 iunie, a doua zi de Rusalii, când sărbătorim Praznicul Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” Moișeni, cu ocazia hramului așezământului monahal.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe Altarul de vară al mănăstirii, cu participarea unui sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr impresionant de credincioși, alături de oficialități centrale și locale.
Din soborul părinților slujitori au făcut parte Pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, Protos. Ioan Pitforodeschi, duhovnicul mănăstirii, Pr. Adrian Gheorghe Paul, prodecanul Facultății de Litere din cadrul UTCN Baia Mare, Protos. Nifon Neamciuc, starețul Mănăstirii Strâmtura, Protos. Cleopa Sarca, starețul Mănăstirii Portărița, Pr. Gavrilă Botiș, paroh în Moișeni, Pr. Dorin Tamaș, paroh în Certeze, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat alături de alți preoți invitați.
Răspunsurile la strană au fost date de corul de maici al mănăstirii condus de maica stareță Ieronima Selever.
În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a explicat credincioșilor prezenți pericopa evanghelică care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii, subliniind câteva aspecte importante privind dogma Sfintei Treimi.
„Credința în Sfânta Treime este învățătura principală a Bisericii Ortodoxe. Dumnezeu este Unul în Ființă și întreit în Persoane: Tatăl, Creatorul, Fiul, Mântuitorul și Duhul Sfânt, Sfințitorul. Atât în Noul Testament cât și în Vechiul Testament găsim texte care mărturisesc despre cele trei Persoane ale Dumnezeirii”, a explicat Preasfinția Sa.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a primit din partea obștii monahale o icoană pictată reprezentând pe Sfânta Muceniță Anastasia și un coș cu flori.
Biserica a fost construită în anul 2004, este din lemn de brad, în stil moldovenesc, ridicată sub atenta supraveghere și îndrumare a meșterului Petre Ciornei din Vatra Moldoviței. Întreaga structură de lemn a fost ridicată pe o fundație de beton, într-un timp extrem de scurt: o lună de zile (în același an, 2004). Mănăstirea „Sfânta Treime” este dotată cu 4 clopote de 500, 400, 300 respectiv 200 kilograme.
Începând cu anul 2005, s-au construit și chiliile maicilor viețuitoare aici. Ridicarea la rang de „mănăstire” a avut loc la data de 11 aprilie 2006, în cadrul primei sedinte mitropolitate a Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, prezidată de Întâistătătorul Mitropoliei, Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu Valeriu Anania, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.