PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 29 minute în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 16 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 17 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 17 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
În a doua zi de Rusalii: A fost târnosită biserica Parohiei Ortodoxe Peteritea
Luni, 13 iunie, când credincioşii ortodocşi prăznuiesc Sfânta Treime, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Ortodoxă Peteritea, Protopopiatul Lăpuş, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură.
Primit cu pâine şi sare şi multe flori, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi-a arătat bucuria întâlnirii cu credincioşii din această parohie şi invitaţii lor.
Între credincioşi s-au aflat fiii satului, oameni politici actuali şi foşti demnitari, primari din judeţele Maramureş şi Satu Mare, foarte mulţi credincioşi străini sosiţi din localităţile judeţelor Maramureş, Cluj, Sălaj şi Satu Mare, îmbrăcaţi în costume populare.
Cu alte cuvinte, am avut de a face cu un eveniment de mare amploare, cu atât mai interesant, cu cât el avea loc într-un sat cu 60 de familii de credincioşi.
Începută încă de foarte dimineaţă, de la ora 8:30, slujba de târnosire s-a desfăşurat după toate regulile canonice ale Bisericii Ortodoxe pentru o biserică nouă: ungerea cu Sfântul şi Marele Mir în interior şi exterior, sfinţirea picturii interioare şi exterioare, a catapetesmei cu icoanele, punerea Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici în piciorul Sfintei Mese şi sigilarea lor cu ceară topită, spălarea cu aghismă a Sfintei Mese şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, punerea celor patru icoane ale Sfinţilor Evanghelişti Matei, Ioan, Luca şi Marcu în cele patru colţuri ale Sfintei Mese şi sigilarea lor cu ceară topită, punerea veşmintelor Sfintei Mese, iar apoi aşezarea pe Sfânta Masă a obiectelor liturgice: Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare, a Sfântului Chivot, a două sfeşnice şi a candelei. Aşezarea Sfintei Cruci Mari lângă partea din spate a Sfintei Mese, ca o supraveghere pentru tot ce se întâmplă în Sfântul Altar, deoarece în Sfântul Altar tot ce se petrece este sub semnul Sfintei Cruci.
Sunt semnificative în slujba de târnosire rugăciunile rostite în genunchi, cu lumânări aprinse în mâini, când toată biserica se roagă împreună cu soborul. O biserică târnosită nu se poate confunda cu o casă de rugăciuni, în primul rând pentru că este casa lui Dumnezeu pe pământ, apoi pentru că este vegheată de atâtea lucruri Sfinte, cum sunt Sfintele Moaşte de Sfinţi Mucenici, deci nu orice fel de Sfinţi, ci Sfinţi care au murit pentru Hristos, Sfântul şi Marele Mir, atâtea icoane sfinţite, începând cu cea a Mântuitorului şi a Maicii Domnului, şi apoi a tuturor Sfinţilor, este păzită o biserică de sfintele rugăciuni ale preotului şi credincioşilor care se roagă în ea, de sunetul clopotelor sfinţite, care se răsfrânge peste localitate, de biserica voie a credincioşilor, dar este păzită în primul rând de Însuşi Dumnezeu, Care sălăşluieşte în ea zi şi noapte, că este Casa Lui.
După slujba de târnosire, pe tot parcursul zilei, a urmat închinarea credincioşilor la Sfântul Altar, cel mai sfânt loc de pe pământ, intrare care este permisă doar în ziua târnosirii.
După slujba de târnosire, s-a desfăşurat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe o scenă amplasată în faţa bisericii târnosite.
Soborul a fost unul imens, format din peste 60 de preoţi înveşmântaţi, cărora li s-au adăugat preoţi doar în epitrahil şi neînveşmântaţi, astfel că numărul lor a fost în jur de 100. Au făcut parte din el: Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, fiu al satului, Pr. Lect. Univ. Dr. Claudiu Pop, asistent universitar şi preot în Groşi – Baia Mare, Pr. Ioan Pop, proin consilier eparhial administrativ, fost paroh, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, Pr. Cornel Mihai Gheduţiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Ciceu, proin protopop al Lăpuşului, Pr. Cornel Filip, paroh, Pr. Felician Gheorghe Man, fost paroh etc. Lor li s-au adăugat aproape toţi preoţii din Protopopiatul Lăpuş, din celelalte protopopiate din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, din Eparhia Sălajului.
Răspunsurile la slujbe au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Arhid. Vlad Vedeş şi Maria Ioana Gheduţiu, elevă în clasa a VI-a, fiica secretarului protopopesc.
Între credincioşi s-au aflat toţi fiii satului, oameni politici actuali şi foşti demnitari, primari din judeţele Maramureş şi Satu Mare, foarte mulţi credincioşi străini sosiţi din localităţile judeţelor Maramureş, Cluj, Sălaj şi Satu Mare, îmbrăcaţi în costume populare.
Bogatul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Iustin a făcut referire la biserica târnosită, pe care a numit-o „catedrala din Peteritea” şi la binefăcătorul care a ridicat-o în proporţie de peste 60%, Călin Andrei Tuns şi familia, ajutat de sătenii săi credincioşi.
Ierarhul a vorbit apoi despre importanţa praznicului zilei, Sfânta Treime, „în primul rând o zi sfântă”, despre simbolul de credinţă pe care îl rostim, neschimbat, de peste 1600 de ani. În biserică şi în viaţă „totul este sub semnul Sfintei Treimi”, „Mântuitorul Însuşi vorbeşte explicit despre Sfânta Treime”, a precizat Întâistătătorul Eparhiei.
Apoi, Preasfinţia Sa a vorbit despre temeluirea unei biserici, „o ctitorie pentru veşnicie”, şi sfinţirea ei. „Omul lui Dumnezeu, cleric sau mirean, ascultă de şoapta Duhului Sfânt” a spus Ierarhul. Trebuie să fii crescut în Legea strămoşească. Ctitorul este braţul întins al lui Dumnezeu şi împărtăşeşte acest gând duhovnicului, iar apoi, cu binecuvântarea acestuia îşi materializează gândul”.
„Terenul, în suprafață de 1.434 mp, a fost donat în octombrie 2014 de către familia fătului Tuns Ioan și soția Anica și de tânărul Mura Dorel, cu părinții Ioan și Terezia. Proiectul pentru biserică a fost executat și donat de SC Taffo din Baia Mare, prin arhitect Doina Munteanu și ing. Mihai Filip, șef proiect. La sfinţirea locului pentru biserică au fost prezenţi 33 de preoți și diaconi și un mare număr de credincioși din sat și din împrejurimi și fii ai satului, stabiliți în alte părţi.
Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” din Peteritea a fost ctitorită în semn de prețuire, de recunoștință și pentru a păstra vie amintirea lui Vasile Tuns (cântăreț bisericesc, prim-epitrop și autor a 40 de lucrări cu conținut biblic) și a soției sale, Cătălina, din Peteritea, de către fiii, fiicele, nepoții și strănepoții Călin, Valentin, Reghina, Ioan, Ana, Valentina, Vasile, Mihaela, Delia, Ionuț, Bogdan, Marius, Valeria, Ioan, Maria și Vasile, împreună cu familiile lor, contribuția acestora fiind de 65% din valoarea bisericii.
Credincioșii ortodocși din sat, puțini la număr (60 de familii), și fiii satului, plecați în alte localități, au suportat valoarea manoperei pentru construirea, între anii 2015-2017, și pictarea, între anii 2018-2021, a bisericii și pentru hrana muncitorilor, pe toată durata lucrărilor. Au contribuit cu donații și alți binefăcători din localitățile Tg. Lăpuș, Vălenii Lăpușului, Răzoare, Vima Mică, Vima Mare, Sălnița, Baia Mare, Satu Mare, Dej, Cluj-Napoca, Bistrița, Coroieni și din alte localități. Sprijin financiar au oferit Primăria Vima Mică și Consiliul Județean Maramureș.
Pentru strădania încheierii lucrărilor la biserică până ce a fost târnosită, Părintele paroh Cornel Filip a fost hirotesit întru iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
„Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul” a fost acordată familiei Călin Andrei şi Anamaria Gabriela Tuns, principalii ctitori şi binefăcători ai sfântului locaş. Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.
Familia Valentin şi Valeria Tuns au primit Ordinul Omagial „Justinian Arhiepiscopul”.
Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul” cu şnur albastru a fost acordată fam. Ioan şi Reghina Băbuţă, dnei Dorina Tuns, fam. Ioan şi Florenţa Tuns, fam. Vasile Valentin şi Iulia Tuns şi Anei Rus.
Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” a fost înmânată fam. Augustin şi Maria Mura, dlui Cornel Nechita, fam. Claudiu Iulian şi Valentina Florica Mureşan, fam. Ioan şi Claudia Petruţ, fam. Vasile şi Reghina Băbuţ, fam. Cristian şi Delia Nechita.
Diploma Anului Omagial a fost acordată fam. Ioan şi Anica Filip (post mortem), care au donat terenul pentru biserică, respectiv înmânată Silviei Filip, fiica donatorilor, fam. Ioan şi Terezia Mura (post mortem), donatori teren biserică, înmânată lui Dorel Mura, fiul donatorilor.
Au mai fost distinşi cu Diploma Anului Omagial, primarul Liviu Balint, Consiliul Local al Primăriei Vima Mică şi Comitetul de Femei al parohiei, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.