Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 8 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 9 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 12 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 12 ore în urmă
Peste 45 de premii și mențiuni obținute de elevii de la „Lucaciu” la concursurile și olimpiadele de limba română - 13 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de pr. Bogdan Ciocotișan, au participat la masa rotundă cu tema „Istorie, identitate și cultură locală în Parohia Ortodoxă Dumbrăvița în ultimii 100 de ani” - 13 ore în urmă
Șase elevi de la „Șincai” s-au calificat la Olimpiada Națională de Chimie - 13 ore în urmă
Numeroși elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare vor participa la faza finală a Olimpiadei Naționale de Arte Vizuale, Arhitectură, Design și Istoria Artelor - 13 ore în urmă
Maramureșean prins conducând sub influența alcoolului și fără permis o mașină cu numere false - 15 ore în urmă
Deepfake – o amenințare digitală greu de detectat, avertizează Directoratul de Securitate Cibernetică - 16 ore în urmă
Imagini din satelit. Zăpada din Alpi dispare rapid, tendința este îngrijorătoare
Zăpada din Alpii europeni dispare rapid şi este înlocuită de vegetaţie, potrivit imaginilor surprinse din satelit, care arată influența schimbărilor climatice, arată digi24.ro.
Cercetători de la Universitatea din Lausanne şi Universitatea din Basel au folosit date satelitare pentru o analiză asupra schimbărilor asupra vegetației din Munţii Alpi. Cercetarea a apărut joi în revista Science.
Echipa de cercetători, condusă de profesoara Sabine Rumpf de la Universitatea din Basel, a folosit date satelitare pentru a demonstra că vegetaţia de deasupra lizierei s-a extins în aproape 80% din Alpi în ultimele patru decenii din cauza schimbărilor climatice. Acoperirea cu zăpadă se reduce de asemenea.
„Amploarea schimbării s-a dovedit a fi puternică în Alpi. Biodiversitatea unică a Alpilor se află astfel sub o presiune considerabilă”, a spus Rumpf. Echipa a analizat de asemenea amploarea stratului de zăpadă deasupra lizierei în regiunile situate la o altitudine de peste 1.700 de metri – excluzând gheţari şi păduri – şi a ajuns la concluzia că stratul de zăpadă a scăzut „semnificativ” în aproape 10% din regiune începând cu 1984, o tendinţă îngrijorătoare, după cum o descriu cercetătorii.
„Analize anterioare ale datelor satelitare nu au identificat o astfel de tendinţă”, a spus Antoine Guisan, din cadrul Universităţii Lausanne, citat de Agerpres. „Timp de mulţi ani, măsurătorile la sol au arătat o scădere în ceea ce priveşte adâncimea zăpezii la altitudini joase. Din cauza acestei scăderi, anumite regiuni au rămast în mare parte lipsite de zăpadă”, a spus Gregoire Mariethoz, cercetător la Universitatea din Lausanne, mai arată sursa citată în acest articol.