Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 6 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 7 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 11 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 12 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 12 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 16 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 16 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 17 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 17 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Wikipedia luptă împotriva cenzurii rusești. Kremlinul „atacă informațiile vitale pentru viața oamenilor pe timp de criză”
Fundația Wikimedia, care deține Wikipedia, a depus un recurs împotriva hotărârii judecătorești a unei curți de justiție din Moscova prin care li s-a cerut să elimine informația postată online despre invazia Ucrainei și a spus că oamenii au dreptul de a cunoaște adevărul despre război, informează Reuters, arată digi24.ro.
Curtea din Moscova a amendat Fundația Wikimedia cu suma de 5 milioane de ruble (88.000 de dolari) pentru că a refuzat să șteargă ceea ce autoritățile ruse consideră a fi „dezinformare” în articolele despre războiul din Ucraina în limba rusă, precum cele intitulate „Invazia Rusiei în Ucraina”, „Crime de război în timpul invaziei rusești a Ucrainei” și „Masacrul de la Bucha”.
„Hotărârea insinuează că informațiile bine studiate și verificate de pe Wikipedia care sunt incongruente cu relatarea guvernului rus reprezintă dezinformare”, a declarat Stephen LaPorte, consilier al Fundației Wikimedia. Wikipedia este una dintre puținele principale surse de informații verificate în limba rusă și încă accesibile pentru populația rusă după campania Moscovei de a cenzura mass-media din Rusia.
„Guvernul atacă informația care este vitală pentru viața oamenilor pe timp de criză”, a spus LaPorte. „Cerem curții să reconsidere în favoarea drepturilor tuturor de a accesa informații și de a se exprima liber”. Fundația a fost acuzată în temeiul unei legi prin care Rusia i-a cerut să șteargă informațiile interzise. Cazul a fost inițiat de autoritatea rusă pentru reglementarea comunicațiilor, Roskomnadzor. În recursul introdus acum o săptămână de Wikipedia se precizează că ștergerea informației constituie o încălcare a drepturilor omului. Potrivit celor de la Wikipedia, Rusia nu are nicio autoritate asupra Fundației Wikimedia, care este disponibilă în toată lumea în peste 300 de limbi.