Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 14 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 14 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 14 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 18 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 19 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Lăpușul Românesc (Ruoaia)
În duminica a doua după Rusalii, închinată Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta liturghie la Mănăstirea Lăpușul Românesc (Ruoaia), din Protopopiatul Lăpus, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată pe Altarul de vară al lăcașului monahal, în prezența unui număr mare de credincioși.
Între părinții slujitori amintim pe Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Pr. Mihai Gheduțiu, secretar protopopesc, Pr. Ioan Pop, fost consilier administrativ, Protos. Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii Florești, Pr. Daniel Brisc, paroh în Lăpușul Românesc, Pr. Vasile Tarța din Parohia Rus, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat, Diac. Radu Anton de la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, alături de alți preoți invitați.
La final, părintele Ioan Pop a mulțumit, în numele obștii monahale in frunte cu monahia Maria Magdalena Drăguș, Preasfinției Sale pentru prezență, slujire și binecuvântare, dăruindu-i o icoană cu chipul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și un coș cu flori.
Scurt istoric
Ridicarea Mănăstirii Lăpuşul Românesc a început la 2 octombrie 1994, când Preasfinţitul Părinte Iustin, pe atunci Arhiereu-vicar, a sfințit temelia noului locaş de închinare pe un loc pe care, după o tradiție nescrisă, a existat o mănăstire la 1315, iar după mutarea satului pe vatra actuală, mănăstirea a rămas în grija monahilor, care, la sfârşitul veacului al XV-lea, se vorbeşte de 7 vieţuitori. Datorită greutăţilor istorice, mănăstirea a dispărut, iar locul a fost marcat de localnici, secole de-a rândul, cu o cruce. Biserica mănăstirii a fost târnosită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în 13 iunie 2004, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.