Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 16 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 19 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Nou referendum privind independența Scoției? 44% dintre alegători se opun, 43% sunt de acord (sondaj)
Părerile alegătorii din Scoţia sunt împărţite în privinţa organizării unui al doilea referendum privind independenţa în 2023, potrivit unui nou sondaj citat sâmbătă de PA Media/dpa, arată digi24.ro.
Sondajul realizat de Panelbase pentru The Sunday Times a arătat că 44% dintre alegători şi-au exprimat opoziţia faţă de organizarea unui referendum, în timp ce 43% au spus că sunt de acord. Unul din zece respondenţi a spus că nu susţine, dar nici nu se opune organizării unui referendum, în timp ce 3% au spus că nu ştiu.
Sondajul Panelbase a fost organizat săptămâna trecută pe un eşantion de 1.010 de alegători, înainte ca prim-ministrul Nicola Sturgeon să anunţe marţi că intenţionează să organizeze un referendum pe 19 octombrie 2023. Dezvăluirea datei propuse a venit după ce guvernul scoţian lansase proiectul de lege pentru un referendum de independenţă în martie 2021, document în care era exprimată dorinţa organizării acestuia în prima jumătate a mandatului parlamentar.
Aproximativ 48% dintre respondenţii au confirmat că vor susţine independenţa Scoţiei, în timp ce aproape 47% au spus că vor sprijini rămânerea Scoţiei în cadrul Regatului Unit. 5% au răspuns că nu ştiu în ce direcţie va merge votul lor. Până în prezent, guvernul Regatului Unit a refuzat să îşi dea acordul pentru organizarea unui referendum privind independenţa invocându-l pe cel din 2014 ca pe un eveniment „o dată la o generaţie”. Premierul Sturgeon a anunţat că se va adresa Curţii Supreme din Marea Britanie pentru a stabili legalitatea organizării unui vot fără sprijinul parlamentului de la Londra. În cazul în care şi aceste demers va fi respins, guvernul scoţian a declarat că următoarele alegeri generale ale parlamentului britanic vor fi un „referendum de facto” privind viitorul Scoţiei în cadrul uniunii.
Mai mult de trei sferturi (76%) dintre respondenţii acestui sondaj au spus că premierul britanic Boris Johnson va continua să respingă ideea ca un referendum pentru independenţă să aibă loc anul viitor, dar aproape jumătate (46%) consideră că acesta ar putea fi de acord. Un procent de 48% dintre alegătorii chestionaţi au declarat că Curtea Supremă va decide că parlamentul scoţian nu are prerogativa de a organiza legal un referendum fără consimţământul guvernului Regatului Unit, în comparaţie cu 33% dintre cei intervievaţi, care au estimat că judecătorii se vor pronunţa în favoarea guvernului scoţian. Aproximativ 19% au spus că fie nu ştiu care va fi rezultat sau au preferat să se abţină. Dacă referendumul nu va avea loc anul viitor, iar Partidul Naţional Scoţian (SNP) se va orienta spre următoarele alegeri ale parlamentului britanic care urmează să aibă loc în 2024, sondajul Panelbase sugerează că partidul lui Sturgeon ar putea obţine 47% din voturi, mai arată sursa citată în acest articol.