Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 13 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 14 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 14 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 18 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 19 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Vizite arhierești în Protopopiatul Ortodox Lăpuș
Luni, 18 iulie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a efectuat trei vizite arhierești în Protopopiatul Ortodox Român Lăpuș, unde a oferit câteva îndrumări administrative și edilitar-gospodărești părinților slujitori, membri ai consiliului parohial sau obștii monahale.
Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat biserica cu hramurile „Sfânta Treime” – construită între anii 1975-1984 și „Adormirea Maicii Domnului” – monument istoric datată în jurul anului 1697, din Parohia Ortodoxă Lăpuș I, paroh fiind părintele Ioan Mariș.
A doua vizită a avut loc la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Ortodoxă Lăpuș II, al cărei paroh este părintele Brisc Valer Daniel. Biserica este din cărămidă și construită în jurul anului 1879.
Ultima vizită a Preasfințitului Părinte Iustin a fost la Mănăstirea Lăpușul Românesc, cunoscută și sub numele de „Ruoaia”, stareță fiind monahia Magdalena Drăguș. Aici, Preasfinţia Sa a vizitat și noua biserică a mănăstirii care se află în faza de construcție. Ridicarea Mănăstirii Lăpuşul Românesc a început la 2 octombrie 1994, când Preasfinţitul Părinte Iustin, pe atunci Arhiereu-vicar, sfinţeşte temelia noului locaş de închinare pe un loc pe care, după istoria orală, a existat o mănăstire la 1315, iar după mutarea satului pe vatra actuală, mănăstirea a rămas în grija monahilor, care, la sfârşitul veacului al XV-lea, se vorbeşte de 7 vieţuitori. Datorită greutăţilor istorice, mănăstirea a dispărut, iar locul a fost marcat de localnici, secole de-a rândul, cu o cruce. Biserica mănăstirii a fost târnosită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la data de 13 iunie 2004, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”.
În aceste vizite arhierești, Preasfințitul Părinte Iustin a fost însoțit de Arhid. Teodosie Bud, consilier economic eparhial, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului și Ipod. Vasile Pop, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online.