Share
Se prăznuiește Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul; Unde liturghisesc și predică ierarhii Maramureșului și Sătmarului cu acest prilej

Se prăznuiește Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul; Unde liturghisesc și predică ierarhii Maramureșului și Sătmarului cu acest prilej

În fiecare an, pe 20 iulie, se prăznuiește Sfântul Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Potrivit creștin ortodox.ro, Sfantul Ilie a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab. Sfantul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi. Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.

Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc (in care a fost rapit la cer). Sfantul Ilie este socotit si protoparintele monahismului crestin.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Mănăstirea Dragomirești, Protopopiatul Vișeu, cu ocazia hramului.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, liturghisește și predică la Mănăstirea Dealu Mare, Protopopiatul Lăpuș, cu ocazia hramului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu