Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 9 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 9 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 10 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 10 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 14 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 16 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 16 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 16 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 16 ore în urmă
DE PRAZNICUL SFINTEI MARIA: Întâlnire cu fiii satului, artiști foarte iubiți, în inima Maramureșului! Sărbătoare de vară, în Bârsana, ediția nr. 7!
DE PRAZNICUL SFINTEI MARIA: Întâlnire cu fiii satului, artiști foarte iubiți, în inima Maramureșului! Sărbătoare de vară, în Bârsana, ediția nr. 7!
Va fi mare sărbătoare în inima Maramureșului, în Bârsana. În 14-15 august va avea loc „Întâlnirea cu fiii satului”, un eveniment cu o tradiție de jumătate de secol, dar care în 2022 are ediția nr 7 de la revigorarea sa.
„Timpul ne-a demonstrat că nu există piedici pentru manifestarea solidarității, credinței și obiceiurilor bârsăneștilor și năneștenilor deopotrivă. Acest lucru ne obligă să continuăm organizarea celui mai frumos eveniment al nostru, Fiii Satului, care anul acesta se împlinește jumătate de secol de la prima ediție și a VII a ediție de când am reinițiat acest eveniment. Ne dorim ca acest an aniversar să fie cu totul special, iar evenimentul se va desășura pe parcursul a două zile, 14-15.08.2022”, arată autoritățile comunei Bârsana.
În prima zi a evenimentului, începând cu orele 10:00, se va participa la Sfânta Liturghie, iar începând cu orele 13:00 va avea loc inaugurarea căminului cultural din Bârsana. Un alt eveniment însemnat, care va avea loc în prima zi, îl reprezintă lansarea volumului de poezii scris de fiică a Bârsănii, Milena Prună (Surdu) și fiică a familiei profesorului Surdu Dragoș. De asemenea, această zi este întregită cu expoziția de grafică a lui Mihai Prună, fiul Milenei, cel care a creat ilustrațiile pentru volumul lansat. În data de 15.08.2022 începem sărbătoarea de Sfântă Mărie, așa cum se cuvine, prin participarea la Sfânta Litughie, care va fi oficiată la Mănăstirea Bârsana, începând cu orele 10:00, iar la orele 13:00, de la Mănăstirea Bârsana, se va porni împreună cu alaiul de căruțe, călăreți și parada portului popular către scena amplasată în centrul localității, zonă destinată expoziției meșterilor populari, unde va începe pragramul artistic, deschis cu un cuvânt adresat din partea primarului Teodor Ștefanca. „Așadar, iubitorii tradițiilor bârsănești, păstrători și promotori ai costumelor populare sunt invitați, dar nu oricum, ci îmbrăcați în portul tradițional la ,,Fiii Satului Bârsana’’, pentru a admira și celebra portul popular și tradițiile, această moștenire culturală păstrată în lada de zestre a valorilor naționale”, mai arată autoritățile locale.
„Această perioadă a anului are o încărcătură emoțională diferită, are loc reîntoarcerea celor plecați în străinătate pentru un trai mai bun și întâlnirea cu satul natal, prilej de bucurie atât pentru cei plecați cărora le lipsesc locurile copilăriei, cât și pentru cei rămași acasă”, mai arată oficialii localității. „Satul crește dar sărăcește în oameni! Nu uităm de cei care nu vor fi alături de noi, din diferite motive, le dorim multă sănătate, bucurii și vom avea grijă să poatră urmări acest eveniment pe rețelele de socializare. Copiii noștri reprezintă viitorul satului, iar în acest sens pregătim un loc special amenajat pentru ei, cu loc de joacă pentru copii, magazine în aer liber și, cel mai important, cinema în aer liber, unde vor putea viziona un film animat educational”, mai arată autoritățile locale. În încheiere, vă atașăm un filmuleț, care datează din anul 1978 și care ne demonstrează că nu există derogare pentru a lipsi de la acest eveniment. Dacă ei au putut să fie în număr atât de mare, noi putem să-i depășim!”, mai arată autoritățile locale. VEZI VIDEO CHIAR AICI! —> https://www.facebook.com/watch/?v=777493932406104
C.Ț.