Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 57 minute în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 2 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 6 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 8 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 8 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 8 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 8 ore în urmă
Concediul paternal, extins cu 5 zile lucrătoare! Ce trebuie să știi!
Tatăl copilului nou-născut ce are calitate de angajat beneficiază de un concediu paternal de 10 zile lucrătoare, practic s-a extins cu 5 zile, conform OUG 117/2022. Potrivit consultantului fiscal Adrian Bența, acest act normativ își dorește să asigure participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut cu scopul concilierii vieții profesionale cu viața de familie, arată hotnews.ro.
HotNews.ro a scris despre acest lucru de când s-a aflat în varianta de proiect.
“Pe lângă persoanele angajate în baza unui raport de muncă sau de serviciu, au dreptul la concediu paternal și persoanele ce realizează activitățile în baza unor acte juridice ce permit desfășurarea muncii, cum sunt convențiile de muncă în cadrul cooperativelor, contractele de mandat în cadrul societăților pe acțiuni, contractele de activitate sportivă sau contractele de management încheiate conform legislației enumerate punctual în prezenta ordonanță”, spune Bența.
Indemnizația pentru concediul paternal este suportată de angajator și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. Perioada concediului paternal constituie vechime în câmpul muncii.
Tatăl ce are calitate de militar în termen are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la nașterea propriului copil în condițiile din prezenta ordonanță.
În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut și atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.
Angajatorul are obligația de a aproba concediul paternal și de a informa angajații cu privire la acest drept legal. Se interzice angajatorului să dispună încetarea rapoartelor de muncă în perioada în care lucrătorul se află în concediu paternal.
Pentru nerespectarea prezentelor dispoziții legale legiuitorul dispune și sancțiuni contravenționale.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe Guvernul are obligația să adopte normele metodologice de aplicare, mai arată sursa citată în acest articol.