2024, un an cu performanțe pentru Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației - 1 oră în urmă
Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 16 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 16 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 16 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 19 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 1 zi în urmă
Istoria Cepelor în Asuaju de Sus: Distracție și bună voie multă la festivalul semnificativ al Țării Codrului! Fapte puțin știute despre sărbătoare!
Istoria Cepelor în Asuaju de Sus: Distracție și bună voie multă la festivalul semnificativ al Țării Codrului! Fapte puțin știute despre sărbătoare!
Weekendul 3-4 septembrie s-a dovedit a fi unul special pentru comunitatea din comuna Asuaju de Sus, dar și din împrejurimi, întrucât are loc un festival de tradiție pentru Țara Codrului, Târgul Cepelor.
Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Asuaju de Sus, Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș și Căminul Cultural Asuaju de Sus a fost un veritabil succes, ca de fiecare dată.
În acest an am avut ediția cu numărul 51 a Festivalului Interjudețean al Cântecului și Dansului Popular din Țara Codrului. Am avut două zile de distracție în inima Țării Codrului. De-a lungul acestora permanent s-au aflat producători tradiționali din cele trei județe care împart Țara Codrului, Maramureșul, Satu Mare și Sălaj. Evident că au răspuns apelului lansat tradiționalii comercianți originari din Pericei, cei care, de altfel, au în localitatea, un monument al cepelor. Printre cei care au cumpărat ceapă de la producători s-a numărat și Ministerul Agriculturii, Petre Daea. Acesta a refuzat să primească gratuit munca producătorilor tradiționali.
Legenda sărbătorii este dezvăluită chiar de primarul Vasile Boitor. „Pe vremuri mult trecute se făcea târg de fete, care voiau să se căsătorească. Podoaba lor era „cseapa”, tradus suna „ceapa” plus că se făcea târg de legume, de regulă, ceapă. Aici se face ceapă multă, în Țara Codrului. Veneau de la Pericei, veneau să ia sau să facă schimb de legume”, arată pentru DirectMM.ro Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus. Iată și un aspect interesant! Actualul primar al unității administrativ-teritoriale este cel mai longeviv primar din Maramureș. Din cele 51 ediții ale aceste sărbători, primarul Vasile Boitor a organizat mai mult de jumătate, adică 31 dintr-un total de 51. Ceea ce este foarte interesant și lăudabil!
C.Ț.