181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 3 ore în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 5 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 8 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 9 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Avem o creștere foarte mare în prezent la adolescenții români a cazurilor de depresie! Sfaturi esențiale!
Din păcate, depresia este o boală care trebuie luată în seamă. De multe ori cei din jur îi iau peste picior pentru asta. Nu înțeleg și nici nu încearcă.
Apoi, trebuie știut că ei nu doresc să moară. Starea interioară este atât de cumplită, încât nu o mai pot suporta. Deci, ei vor să scape de suferință, nu de viață. De multe ori oamenii suferă în tăcere.
După multă vreme în care gândirea depresivului este distorsionată, efectiv cheia creierului se schimbă. În astfel de depresii grave este nevoie întodeauna de tratament psihiatric. Cum spuneam, nu doresc să moară, ei vor să atragă atenția că ceva nu merge, nu funcționează.
Din păcate, oamenii sunt ca vasele… unii de porțelan, alții de plastic și unii de metal. Asta înseamnă că există și o vulnerabilitate de fond. Moștenesc această sensibilitate. Multe cărți și cercetări spun că depresia se ”formează” în primii 3 ani de viață. Aici se formează atașamentul. Deci, vulnerabilitate de fond, mediu de viață și filtrul personal de interpretare a vieții. Sunt precum o mașină cu alarma defectă. Interpretează eronat anumite situații. Gândirea distorsionată de tipul ”sunt lipsit de valoare” , ”nu merit nimic”, etc., predomină.
Întodeauna e nevoie de ajutor de specialitate. Din păcate, suferința nu se încheie aici. Cei care râman în urmă se vor măcina că nu au făcut nimic, se vor simți vinovați și dacă există și copii… pot învăța că ”atunci când trec prin dificultăți asta e soluția”. Vedeți… asta poate fi moștenirea. E trist, foarte trist când știm că depresia se poate trata. Încă ceva! Să ceară ajutor!!!!!!! Nu e nicio rușine! Avem o creștere enorm de mare la depresii la adolescenți. Pandemia a vulnerabilizat enorm. Lipsa de interacțiune, știrile negative. Suntem aici pentru sprijin!
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
*Notă – rubrica va fi una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!