Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 15 minute în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 48 minute în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 2 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 2 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 2 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 2 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 3 ore în urmă
Când omul sfințește locul - 4 ore în urmă
Atelier de încondeiat ouă la Centrul de informare turistică din Sarasău - 6 ore în urmă
Bărbat în stare gravă după ce a fost prins sub un mal de pământ surpat - 6 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Avem o creștere foarte mare în prezent la adolescenții români a cazurilor de depresie! Sfaturi esențiale!
Din păcate, depresia este o boală care trebuie luată în seamă. De multe ori cei din jur îi iau peste picior pentru asta. Nu înțeleg și nici nu încearcă.
Apoi, trebuie știut că ei nu doresc să moară. Starea interioară este atât de cumplită, încât nu o mai pot suporta. Deci, ei vor să scape de suferință, nu de viață. De multe ori oamenii suferă în tăcere.
După multă vreme în care gândirea depresivului este distorsionată, efectiv cheia creierului se schimbă. În astfel de depresii grave este nevoie întodeauna de tratament psihiatric. Cum spuneam, nu doresc să moară, ei vor să atragă atenția că ceva nu merge, nu funcționează.
Din păcate, oamenii sunt ca vasele… unii de porțelan, alții de plastic și unii de metal. Asta înseamnă că există și o vulnerabilitate de fond. Moștenesc această sensibilitate. Multe cărți și cercetări spun că depresia se ”formează” în primii 3 ani de viață. Aici se formează atașamentul. Deci, vulnerabilitate de fond, mediu de viață și filtrul personal de interpretare a vieții. Sunt precum o mașină cu alarma defectă. Interpretează eronat anumite situații. Gândirea distorsionată de tipul ”sunt lipsit de valoare” , ”nu merit nimic”, etc., predomină.
Întodeauna e nevoie de ajutor de specialitate. Din păcate, suferința nu se încheie aici. Cei care râman în urmă se vor măcina că nu au făcut nimic, se vor simți vinovați și dacă există și copii… pot învăța că ”atunci când trec prin dificultăți asta e soluția”. Vedeți… asta poate fi moștenirea. E trist, foarte trist când știm că depresia se poate trata. Încă ceva! Să ceară ajutor!!!!!!! Nu e nicio rușine! Avem o creștere enorm de mare la depresii la adolescenți. Pandemia a vulnerabilizat enorm. Lipsa de interacțiune, știrile negative. Suntem aici pentru sprijin!
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
*Notă – rubrica va fi una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!