Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 2 ore în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 2 ore în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 3 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 3 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 4 ore în urmă
2024, un an cu performanțe pentru Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - în urmă
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș marchează Zilele Europene ale Patrimoniului
Datorită importanței deosebite pe care o are patrimoniul cultural, în 1985 s-a lansat acțiunea de organizare a Zilelor Europene ale Patrimoniului sub egida Uninii Europene și a Consiliului Europei.
Din 1992 și România a intrat în această mare horă a sărbătorii dedicată patrimoniului, desfășurându-se anual în septembrie diverse evenimente și expoziții prin care vizitatorul este invitat să descopere frumusețile specifice fiecărei culturi regionale.
Cu acest prilej, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară găzduiește în cele două locații ale sale elemente de patrimoniu cultural reprezentative pentru județul Maramureș, dar și expoziții temporare valoroase prin obiectele expuse și istoria lor.
„Așadar, dragi prieteni ai muzeului nostru, vă așteptăm cu drag să ne treceți pragul atât în Muzeul Satului, cât și în Clădirea Pavilionară unde mai puteți încă descoperi istoria Jandarmeriei Române expusă într-o manieră deosebită prin expoziția adusă de Muzeul Național de Istorie a României din București și găzduită de noi până în 18 septembrie.
Pe lângă aceasta, obiectele care stau mărturie multor evenimente, sărbători, tradiții și obiceiuri din mediul rural al celor 4 zone etnografice din Maramureș, vă vor reaminti de atmosfera de odinioară a satului, de dibăcia meșterilor, de iscusința femeilor care reușeau să transpună cu atât migală simbolurile universale pe cămeșile tradiționale, să țeasă, să toarcă și să grijească de prunci și gospodărie cu atâta dăruire! Timpul încrustat și el în lemnul frumos sculptat al obiectelor din gospodării, al porților tradiționale, dar și al caselor specifice zonelor de munte stă mărturie că un dar mai de preț decât patrimoniul lăsat moștenire peste veacuri nu mai există.
Haideți, deci, să prețuim împreună în 10 septembrie patrimoniul atât de valoros pe care îl avem. Să marcăm constructiv zilele europene ale patrimoniului în acest weekend prin descoperirea frumuseții lui.
Program de vizitare: marți-duminică, 10:00-18:00 (ultima intrare 17:30)” – este invitația celor de la muzeu.
Foto: Gabriel Motica