Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 18 minute în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 33 minute în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 1 oră în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 6 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 16 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 17 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Hram în Parohia Rohia; PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor (FOTO)
Duminică, 11 septembrie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat pictura pridvorului bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Ortodoxe Rohia, Protopopiatul Lăpuș, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
„Am venit de sărbătoarea hramului, la câteva zile după praznicul Naşterea Maicii Domnului, în Parohia Rohia, la biserica închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, unde a păstorit peste 30 de ani vrednicul preot şi mult pomenit de credincioşi, părintele Ioan Ploscariu, care a făcut lucrări importante la ambele biserici, şi cea de aici şi cea din Rohia Baltă.
A fost urmat de alţi părinţi. În prezent este păstor părintele Vasile Hatos, un preot tânăr, dinamic, care a început cu credincioşii să pună în aplicare proiectul nostru eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortuară” şi au turnat fundaţia unei capele mortuare, care va fi folosită de această comunitate ce numără aproximativ 700 de suflete. Această localitate este importantă, deoarece preotul care a construit această biserică, în urmă cu 115 ani, părintele Nicolae Gherman, este şi ctitorul Mănăstirii Rohia, pe care a ridicat-o în memoria fiicei sale, copila Anuţa.
Un preot vrednic, un preot luminat, preot care a participat la Marea Unire de la Alba Iulia, ca delegat din partea Ţării Lăpuşului, preot care a fost preocupat şi de educaţia copiilor, deoarece şcoala de astăzi, care îi poartă şi numele, este cumpărată de el şi reorganizată ca spaţiu de învăţământ. Deci, Rohia este o localitate importantă şi mult iubită de către noi, deoarece aici s-au născut şi doi episcopi: vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaş şi fratele nostru întru slujire, Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, fiu al Rohiei, precum şi fiu duhovnicesc al Mănăstirii Rohia.
Cu bucurie multă am venit în mijlocul credincioşilor, care îşi iubesc atât bisericile lor, cât şi sfânta Mănăstire, unde de foarte multe ori urcă, fie iarnă, fie vară, la sfintele slujbe, ca să nu îi lase pe părinţii mănăstirii ca să fie doar singuri cu Sfinţii, ci să fie şi dreptcredincioşii închinători, care iubesc foarte mult mănăstirea, ctitorită de ei şi de vrednicul de pomenire Preot Nicolae Gherman. Slavă lui Dumnezeu pentru toate” – a spus PS Iustin.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium din curtea lăcaşului de închinare, amplasat pe placa betonată a viitoarei capele, de un sobor din care au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi marele eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Pr. Vasile Hatos, paroh, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopop al Lăpuşului, Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, inspector şcolar la ISJ Maramureş, Pr. Dumitru Andreica din Floreşti, Cluj, Pr. Gheorghe Pop din Fântânele, Pr. Andrei Cucu, din Vărai, Pr. Nelu Cosma din Târgu Lăpuş, Pr. Bogdan Bancoş de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Diac. Dacian Andreica din Floreşti, Cluj, Ipod. Vasile Pop.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La priceasnă a cântat Florin Gherman din Rohia.
După Sfânta Liturghie s-au binecuvântat lucrările de pictură făcute în pridvorul de la intrarea în biserică.
„În această duminică Mântuitorul descifrează, în faţa unui fruntaş al iudeilor, şi anume Nicodim, care făcea parte din elita politico-religioasă, din Sinedriu, descifrează în faţa lui Nicodim, care a venit la Mântuitorul noaptea, ca să nu fie văzut de ceilalţi cărturari şi farisei, care Îl urau pe Hristos, Îl ponegreau, Îl invidiau foarte mult, Îl urau de moarte, pentru că Îl iubea poporul, pentru că avea inima deschisă faţă de popor, iubea pe toţi oamenii, îi ridica din căderea lor şi îi înălţa prin cuvântul lui Dumnezeu, venit din cer, prin Evanghelie, şi le tămăduia bolile şi neputinţele, ceea ce nu puteau să facă mai marii lor, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Nici nu aveau cuvintele venite din cer. Se vede că lui Nicodim i s-a deschis mintea şi i s-a încălzit inima. Vedea în Mântuitorul ceva neobişnuit. Şi Mântuitorul îi desluşeşte nişte adevăruri fundamentale. În primul rând taina înfierii oamenilor, care devin fii ai lui Dumnezeu prin botez. Dacă nu se va naşte cineva din apă şi din Duh nu va putea intra în Împărăţia Cerurilor. Aceasta este taina botezului. Profeţeşte, prevesteşte botezul. Mai departe, Mântuitorul Îşi arată identitatea completă. Spune de unde este. Zice: nimeni nu s-a suit în cer decât Fiul Omului, Care este în cer. În această duminică, Mântuitorul mai vorbeşte despre Crucea Lui, pe care a venit să o poarte pentru umanitate, pentru om, pentru mântuirea noastră. Prin Crucea lui, cu care a zdrobit capul şarpelui, pe satan, noi toţi ne-am vindecat”.
Distincţii
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat „Ordinul Nicolae Gherman” doamnei preotese Victoria Ploscariu, fiică a satului şi preoteasa vrednicului de pomenire Pr. Ioan Ploscariu, fost paroh aici 36 de ani.
De asemenea, a acordat consilierului parohial Ioan Pop „Medalia Pr. Nicolae Gherman”, pentru sprijinul acordat bisericii.
Cu Diploma Omagială au fost distinşi: elevul Mihai Gherman, pentru rezultatul excepţional de la olimpiada de Religie, Ioan Marton, Florin Todoruţ, paraclisier, Mihai Cucu, cântăreţ bisericesc, Ioan Cupşa, Crinu Pop, Ioan Hereş şi Dumitru Ciceu.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Iustin a primit în dar un buchet de flori şi un tablou pictat de elevul Mihai Gherman, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.