Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 33 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 33 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 3 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 16 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - în urmă
S-a emis azi statistica: În tot Maramureșul analiza specialiștilor români arată că avem aprovizionare cu apă optimă sau foarte apropiată de normal!
S-a emis azi statistica: În tot Maramureșul analiza specialiștilor români arată că avem aprovizionare cu apă optimă sau foarte apropiată de normal!
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat datele actualizate cu hărți a țării noastre cu rezerva de umiditate din sol în fiecare regiune în parte din țară.
În Maramureș vorbim despre aprovizionare optimă în cea mai mare parte. Ceva mai ridicată este în estul ariei naturale maramureșene, dar și în centrul ariei care înseamnă județul nostru. Aproape de optim avem în extremitatea vestică a județului Maramureș.
La data de 14 septembrie 2022, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se încadrează în limita satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor, exceptând unele areale agricole din sud-estul și estul țării, unde se înregistrează deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă. Izolat, în nordul și nord-vestul Transilvaniei, centrul și sud-vestul Maramureșului, vestul, centrul și estul Crișanei, estul Moldovei, se semnalează băltiri temporare de apă la suprafața solului, ca urmare a cantităților excedentare de precipitații cumulate în cele mai recente zile.
În decursul a 9 luni, din decembrie până în septembrie 2022, în Baia Mare, am avut doar trei zile în care cantitatea de precipitații a depășit 40 l/mp în decurs de 24 de ore. Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, circa 43 l/mp (ninsoare, lapoviță, ploaie), în 9 august, 44,97 l/mp (evident, doar ploaie) și 2 septembrie 43,43 l/mp, cu continuare în 3 septembrie. Am avut și două zile, 9 și 10 septembrie 2022, cu circa 27,7 l/mp și 29,7 l/mp. În primele 14 zile ale lunii septembrie, în Maramureș, pe arii extinse, au căzut 70-90 l/mp. Ploile din august, dar mai cu seamă cele de la începutul lunii septembrie, au refăcut necesarul de apă din sol, ba chiar a generat un surplus. Vom vedea ce efecte vor avea precipitațiile din intervalul 15-19 septembrie, care se arată, la rândul lor, însemnate cantitativ. Până în prezent ANM nu a emis vreo atenționare meteorologică de specialitate. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.