Share
PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Ortodoxe Pișcolt

PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Ortodoxe Pișcolt

În duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, 18 septembrie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a binecuvântat capela de cimitir, a târnosit biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Ortodoxe Pișcolt, Protopopiatul Carei, apoi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu ocazia târnosirii lăcașului de închinare, Preasfinția Sa a acordat și cel de-al doilea hram al bisericii și anume „Nașterea Maicii Domnului”.

Pişcolt este una dintre cele mai vestice localităţi ale Eparhiei noastre, având graniţă cu Eparhia Oradiei. În comuna aceasta se află şi Mănăstirea Scărişoara Nouă, care este deja, o vatră duhovnicească de excepţie, mult iubită de credincioşi, a declarat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Am revenit în această comunitate, deoarece în cadrul Proiectului eparhial „Nicio comunitate parohială fără capelă mortuară” şi-au construit o capelă de cimitir, pe care am binecuvântat-o şi au început lucrările de înnoire a bisericii, care, aşa cum facem de obicei, pornesc cu reorganizarea Sfântului Altar după noile normative pe care le avem, cu materiale de calitate şi organizare după toate standardele pe care le aplicăm acum în construirea noilor biserici.

Urmează să promoveze un proiect de restaurare integrală, exterior şi interior. Biserica este monument istoric de categoria B, din 2018, ceea ce însemnează că, la terminarea lucrărilor, biserica va fi ca o mireasă, înnoită, împodobită, înfrumuseţată şi înnobilată aşa cum se cuvine să fie casa lui Dumnezeu, cum spunem noi. Biserica fiind casa lui Dumnezeu, a Maicii Domnului şi a Sfinţilor, trebuie să fie cea mai frumoasă construcţie dintr-o localitate, deoarece ea este mama spirituaă a tuturor.”

Biserica din Pişcolt, târnosită azi, 18 septembrie 2022, a fost construită în 1860 de credincioşii din localitate, pe un teren cumpărat de credincioşii ortodocşi de la moşierul locului. Lucările de restaurare şi înfrumuseţare au început în 2019, cu binecuvântarea şi îndrumarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi sub supravegherea preotului paroh Nelu Alin Giurge. Astfel, s-a refăcut soclul interior; s-a reorganizat Sfântul Altar prin zidirea unei noi Sfinte Mese și a Proscomidiarului; Sfântul Altar a fost împodobit cu un scaun de sus, iar în dreapta și în stânga lui s-au zidit băncuțe din cărămidă, care, apoi, s-au tapițat; s-au cumpărat prapori, un scaun arhieresc pe solee; s-a turnat un platou din beton în fața bisericii; s-a introdus apa curentă, dintr-o fântână din piatră săpată în curtea bisericii; s-a renovat Sfânta Cruce de la intrare. În anul 2021 s-a realizat o poartă nouă de intrare și un nou gard la stradă, se precizează în Documentul de Sfinţire.

Târnosirea s-a făcut după toate regulile Bisericii de Răsărit, prin punerea Sfintelor Moaşte şi a Documentului de Sfinţire în piciorul Sfintei Mese şi sigilarea lor, a celor patru Sfinţi Evanghelişti în colţurile Sfintei Mese, după ce aceasta a fost pregătită aşa cum se cuvine pentru acest important moment. Pe Sfânta Masă au fost puse Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două Sfinte Cruci de binecuvântare, Sfântul Chivot, candela şi două sfeşnice, iar în spatele Sfintei Mese a fost aşezată Sfânta Cruce în format mare.

După slujba de târnosire, a fost săvârşită Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, Pr. Nelu Alin Giurge, paroh, Protos. Visarion Beuka, de la Mănăstirea Scărişoara Nouă, Pr. Ciprian Paşca, reîntors în ţară din Canada, Pr. Vlad Vasile Man din Blaja, Pr. Vasile Mădălin Malanca din Andrid, Pr. Marius Anton Zota, parohul din Scărişoara Nouă, Pr. Gheorghe Viorel Dot, din Supuru de Jos, Pr. Lucian Tihai, pensionar, Pr. Ioan Truşcă din Resighea, Pr. Ioan Baciu din Inand, Bihor, Pr. Ovidiu Dragomir din Borleşti, Pr. Octavian Abrudan din Horea, Pr. Călin Buzura din Carei, Pr. Ghiţă Sergiu Tămaş din Boghiş, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Ipod. Vasile Pop.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat eleva Aida Maria Parascheva Negrea.

„Duminica aceasta este despre Crucea noastră. Ne vorbeşte Mântuitorul despre Cruce şi cum suntem datori să purtăm şi noi Crucea în urma lui Hristos. Nu există lumină dincolo fără Cruce”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Prima oprire pe care a făcut-o în Parohia Pişcolt Preasfinţitul Părinte Iustin a fost la noua capelă de cimitir, ridicată recent, pe care a binecuvântat-o şi a uns-o cu ulei sfinţit, a rostit rugăciunile de sfinţire, în prezenţa mai multor credincioşi, felicitând preotul şi credincioşii pentru această realizare. Construirea capelei a început în anul 2012.

Hărnicia şi buna chivernisire a bunurilor parohiei a fost răsplătită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu ridicarea preotului paroh la rangul de iconom stavrofor şi hirotesirea întru aceasta.

Ordinul „Nicolae Steinhardt” a fost acordat primarului Cosmin Varga, iar Diploma Anului omagial a fost dăruită binefăcătorilor sfintei biserici, precum şi membrilor Consiliului Parohial.
Întâistătătorul Eparhiei a primit în dar un coş cu flori şi o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, pentru Muzeul Episcopiei, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu