În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 4 minute în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 12 minute în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 23 minute în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 32 minute în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 3 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 4 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 4 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 5 ore în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 6 ore în urmă
STUDIU. Siguranța, liniștea și curățenia – aspectele care-i nemulțumesc pe băimăreni. Cartierul Ferneziu – penultimul loc pe țară
După un studiu efectuat la nivel național în perioada 2016-2017, s-a alcătuit un clasament al municipiilor din România și al cartierelor acestora, așa cum le percep locuitorii lor. S-au punctat mai multe aspecte: costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, spațiile verzi, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, situația transportului public, accesul la institutiile educaționale, magazine și restaurante, recreere, siguranța cetățeanului. Toate acestea au fost convertite într-o medie, în funcție de care s-a realizat topul național.
Pe primele trei locuri s-au clasat în ordine : Brașov, Oradea, Cluj-Napoca, iar codașele au fost Brăila, Focșani și Alexandria. Baia Mare s-a situat pe locul 16, cu un loc deasupra Bucureștiului!
Dar să detaliem poziționarea municipiului nostru în clasamentul național, la fiecare capitol în parte :
Facilități medicale – locul 5 ● Transport – 13 ● Magazine și restaurante – 14 ● Recreere – 16 ● Calitatea aerului – 18 ● Facilități educaționale – 20 ● Costul general al vieții – 22 ● Curățenie – 23 ● Liniște – 26 ● Siguranță – 30.
Sunt date extrem de utile și edililor Băii Mari, care au primit note proaste la capitole care chiar depind direct de municipalitate: siguranță, liniște și curățenie.
În privința cartierelor cu cel mai dezavantajos cost perceput al vieţii, Ferneziu se situează pe penultimul loc la nivel național, în spatele său fiind doar cartierul 1 Mai din Alexandria (acesta în mod justificat, din moment ce și orașul de care aparține s-a clasat pe ultimul loc în topul municipiilor). La capitolul facilități medicale, cartierul Ferneziu se situează pe antepenultimul loc la nivel național.
În viziunea băimărenilor care au răspuns la chestionare, clasamentul zonelor din Baia Mare arată astfel: Săsar, Republicii, Progresului, Traian, Vasile Alecsandri, Valea Roșie, Independenței, Decebal, Hatvan, Bogdan Vodă, Griviței, Gării, Valea Borcutului, Firiza, Ferneziu, Depozitelor.
Datele au fost culese prin intermediul unor chestionare lansate de storia.ro (site-ul de imobiliare al olx.ro) către vizitatorii acestor site-uri și s-a bazat pe autoevaluările acordate de localnici zonelor în care locuiesc Au participat 258.948 de respondenți, iar raportul final a fost realizat împreună cu D&D Research, marja de eroare a rezultatelor fiind de 5%, cu un prag de încredere de 95%. Pentru cartiere au fost interpretate datele doar din zonele în care s-au obținut minimum 100 de răspunsuri.
Vecinii de clasament ai Băii Mari îi vedeti aici (toate rezultatele pe blog.storia.ro).