Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 24 minute în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 40 minute în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 1 oră în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 6 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 17 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 17 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
În 1 octombrie: Hramul de toamnă la Mănăstirea Rohiița
Sâmbătă, 1 octombrie, în ziua de prăznuire a „Acoperământului Maicii Domnului”, obștea Mănăstirii Rohiița, Boiereni, vă invită să participați la hramul de toamnă.
Și în acest an, în mijlocul credincioșilor se va afla Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care va săvârși Sfânta Liturghie.
Legenda lăcașului de cult
Potrivit creștinortodox.ro, numele mănăstirii nu vine de la Mănăstirea Rohia, cum s-ar putea crede, ci de la numele unui pârâu aflat în apropiere.
Pe locul actualei mănăstiri, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea a funcționat o mănăstire, însă despre aceasta nu se cunoaște nicio informație exactă. Se crede că vechea mănăstire a fost desființată de autorități sau de necredincioșii din sat. Se poate ca trupele generalului Bukow, care au calcat în picioare nenumărate biserici și manastiri ortodoxe, să fi trecut și peste vatra acestei mănăstiri, mai înainte de jefuirea și incendierea ei.
Se spune că, în vremea unei secete îndelungate, călugării mănăstirii au plecat prin țară, pentru a aduna alimente. Atunci, mai mulți localnici lipsiți de frica lui Dumnezeu ar fi jefuit mănăstirea și i-ar fi dat foc. La întoarcere, când călugarii au aflat biserica făcută scrum, ei ar fi blestemat satul și ar fi poruncit pământului să nu mai răsară stejari.
Până astăzi, satul Boiereni a trecut de mai multe ori prin incendii și inundații. Cât despre stejarii care înconjoara toate satele vecine, în Boiereni aceștia abia dacă se zăresc. Se crede că blestemul a fost rostit într-o zi de vineri. Pentru aceasta, în semn de pocaință, vinerea, credincioșii din sat nu lucrează pământul.
Vechiul locaș monahal Rohița, distrus între anii 1761 -1762, a fost reîinființat în anul 1993, de către obștea Mănăstirii Rohia. Pe locul fostei mănăstiri se află o cruce din piatra, așezata cîndva în anul 1904. Pe cruce stă scris: „Roagăte și lucră”.
Dorința de a reface mănastirea a avut-o mai întâi preotul Emil Man, din satul Boiereni. Astfel, în anul 1985, în timpul comunismului, având binecuvântare de la Cuviosul Iustinian Chira, starețul Mănăstirii Rohia, părintele Emil, a început construirea unei biserici.
Paraclisul monahal este închinat Acoperamântului Maicii Domnului (1 octombrie), iar biserica mare, din lemn, este închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie). Biserica mare a fost construită în anul 2004, de către obștea monahală din Mănastirea Rohia, mai scrie creștinortodox.ro.
L.C.H.