Share
Decizie: Judecătoria Jibou o achită pe tânăra șoferiță implicată în accidentul în care patru tinere din Maramureș și-au pierdut viața

Decizie: Judecătoria Jibou o achită pe tânăra șoferiță implicată în accidentul în care patru tinere din Maramureș și-au pierdut viața

În 17 mai 2018, cinci studente din Maramureș se întorceau cu mașina de la Cluj-Napoca de la festivitatea de absolvire a facultății pe care au urmat-o în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.

E vorba de Sara Pop (Sălsig), Claudia Bărbos (Ciocotiş), Mădălina Pârja și Maria Şteţ (Sat Şugatag) și cea care conducea mașina – Sanda Ungur (Răzoare).

La trecerea la nivel cu calea ferată de pe şoseaua de centură a Jiboului, mașina a fost lovită de trenul Baia Mare – Jibou. Impactul a fost teribil și le-a lăsat fără viață pe patru dintre cele cinci studente. A supraviețuit doar șoferița Sanda Ungur (acum Rus).

La data de 15 mai 2019, Judecătoria Jibou a stabilit pe fond o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă agreată de inculpata Sanda Ungur cu procurorul de caz.

Familia fetelor decedate au atacat decizia magistraților jibouani, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care la data de 1 octombrie 2019 a admis apelul, a respins acordul de recunoaștere și a retrimis dosarul procurorului de caz de la Jibou, pedeapsa fiind una prea blândă.

Dosarul a ajuns din nou la Judecătoria Jibou, la judecătoarea Gabriel Matyus, care după 23 de termene de judecată, a dat o sentință nouă în acest caz, dar una de achitare, la data de 30 septembrie.

Magistraţii jibouani au stabilit că urmărirea penală este completă şi corect efectuată, cauza decesului celor patru victime fiind neatenţia inculpatei datorată oboselii. Potrivit motivării, inculpata parcursese în ziua respectivă peste 320 de kilomentri, iar „după aproximativ 13 ore de când a fost trează şi după o zi foarte agitată, fiind obosită, cu o experienţă limitată în şofat la 22 de ani, inculpata nu a mai fost/putut fi suficient de atentă încât să nu producă această tragedie”, potrivit monitoruldesalaj.ro.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile.

„Tip solutie: Achitare
Solutia pe scurt: In baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b, teza 2 Cod proc. pen. achită pe inculpata RUS (fostă Ungur) SANDA EMANUELA, având CNP …, cercetată pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, prevăzută de art. 192 alin. 2, 3 Cod penal. In baza prevederilor art. 397 Cod proc. pen. constată că în cauză nu există constituiri de părti civile. Conform prevederilor art. 275 alin. 3 Cod proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Încuviinţează onorariul domnului expert Andor Mircea, în valoare totală de 6.250 lei şi în parte onorariul definitiv al domnului expert Paiş Luca, în valoare totală de 10.600 lei. Sarcina plăţii onorariilor revine inculpatei, ţinându-se cont de avansurile de 2.000 lei plătite fiecărui expert. Cu drept de apel în termen de 10 de zile de la comunicare. Pronunţată azi, 30.09.2022, prin punerea solutiei la dispozitia părtilor si a procurorului prin mijlocirea grefei instantei.
Document: Hotarâre  247/2022  30.09.2022″.

L.C.H.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Publicat în:

2 Comentarii în această postare

  1. Andreivladimirpetreus@gmail.com

    Corect. Pasagerele din mașină și-au asumat riscurile când au pornit la drum.
    La fel și în cazul Colectiv participanții, majoritatea cu diplome universitare, cunoșteau riscurile unui loc fără ieșiri de urgență.

    Răspunde
  2. Sorin Iancu

    Obosit sau nu, trebuie sa fii atent. Legea e clara, dincolo de orice, când treci calea ferata te asiguri, dacă e nepazita atunci operesti te asiguri și abia după aceea treci… Nu exista scuze!! A ucis patru tinere și găsim scuze, gata, o achitam….

    Răspunde

Lasă un comentariu