Tersánszky Józsi Jenő: băimăreanul care a refuzat să fie banal - 38 minute în urmă
Mănăstirea Moisei se pregătește de hramul de iarnă - 4 ore în urmă
La Biblioteca Județeană Baia Mare a avut loc o altă întâlnire din seria de conferințe „Provocările gândirii – incursiune în cunoașterea omului”, susținute de Marcel Mureșan - 4 ore în urmă
Povestea scrisului – o călătorie prin timp la Școala Gimnazială Baia-Sprie - 4 ore în urmă
Activitate de conștientizare la Școala „Ioan Mihalyi de Apșa” - 4 ore în urmă
FCSB va întâlni Manchester United - 4 ore în urmă
„Fii inteligent, NU violent” – campanie desfășurată în Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Programul „Masă sănătoasă” continuă pentru cei peste 500.000 de copii din România - 9 ore în urmă
România, centrul șahului european în 2025 - 11 ore în urmă
Julia Sauter strălucește pe gheață: locul 8 după programul scurt la Europenele de la Tallinn 2025 - 11 ore în urmă
Anunțul Direcției de Sănătate Publică din Maramureș: Sfaturi importante pentru locuitorii din județul nostru despre ciuperci și reguli de alimentație!
Anunțul Direcției de Sănătate Publică din Maramureș: Sfaturi importante pentru locuitorii din județul nostru despre ciuperci și reguli de alimentație!
Ciupercile au o valoare nutritivă ridicată motiv pentru care au fost consumate din cele mai vechi timpuri. Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc şi cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie – septembrie, arată Direcția de Sănătate Publică din județul Maramureș, prin directorul Carmen Sima.
În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin:
-tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ;
-tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă;
-tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială;
-tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici;
-tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică;
-simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală.
Gravitatea intoxicaţiilor cu ciuperci este dată în special de insuficienţa hepatică fulminantă şi insuficienţa renală care duc frecvent la deces.
Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic.
Culegătorilor şi consumatorilor de ciuperci li se recomandă:
-să culeagă numai acele ciuperci pe care le cunosc ca fiind comestibile, exemplarele tinere, cărnoase, complet deschise;
-să culeagă ciupercile doar în vase solide: coşuri, găleţi, vase de plastic, deoarece în sacoşe, genţi, pungi se strivesc şi se strică foarte repede;
-să evite cumpărarea ciupercilor de la vânzătorii ambulanţi din pieţe, locuri de agrement, păduri, parcări, marginea şoselelor, dacă aceştia nu posedă certificat fitosanitar;
-să nu consume ciupercile moi, cu gust şi miros neplăcut, sau culese cu câteva zile în urmă;
-să nu consume ciupercile incomplet preparate termic (fripte) sau crude;
-fiind alimente indigeste, să nu le folosească în alimentaţia copiilor, mai arată DSP Maramureș.
C.Ț.