Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 30 minute în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 46 minute în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 1 oră în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 5 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 6 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 17 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 17 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Profesorul Gelu Sabău va lansa în Baia Mare cartea „De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești”
Joi, 13 octombrie, începând cu ora 17.00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare va avea loc lansarea cărții „De la romantism la național-comunism. Încercare asupra modernității românești” scrisă de dr. Gelu Sabău, apărută în anul 2021 la Editura ”Institutul European” din Iași.
Vor lua cuvântul dr. Florian Roatiș (Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”), dr. Iovan Drehe și dr. Andrei Alexandru Achim de la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.
Lucrarea își propune o abordare sintetică încercând să arate, pornind de la cele două concepte de libertate, felul în care întreaga modernitate românească a fost structurată din punct de vedere intelectual, în special sub influența unor concepte provenind din romantism.
Cartea se adresează specialiștilor și cercetătorilor în filosofie politică, științe politice sau celor care cercetează modernitatea (politică, culturală, literară) românească, studenților sau celor care sunt interesați de aceste domenii, dar și publicului larg, care are curiozități legate de spațiul cultural și politic românesc al ultimilor 150 de ani.
Gelu Sabău este profesor la Facultatea de Jurnalism, Psihologie și Științe ale Educației a Universității Hyperion din București.